Pieczone piersi kaczki

  • wyświetlono: 6949 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kaczka na skutek pieczenia w niskiej temperaturze jest miękka, niewysuszona i aromatyczna dzięki pachnącej marynacie.

Goszka
  • 100min

Składniki

• 4 piersi kaczki
• olej do smażenia
Marynata
• 3 ząbki czosnku
• 3 łyżki sosu sojowego
• 3 łyżki octu winnego
• 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
• 5 łyżek płynnego miodu
• 3/4 szklanki soku pomarańczowego
• sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczone piersi kaczki

  • Pieczone piersi kaczki 1. • Skórę na piersiach kaczych naciąć w kratkę.
    • Połączyć płynne składniki marynaty, dodać posiekany czosnek i mąkę ziemniaczaną wymieszaną w odrobinie zimnej wody. Doprawić solą i pieprzem.
    • Nacięte piersi kacze włożyć do marynaty, najlepiej na noc i do lodówki.
    • Następnego dnia podsmażyć piersi na odrobinie oleju, ułożyć w naczyniu do zapiekania, przykryć folią aluminiową.
    • Piec 1,5 godziny w temp. 160 st.C.
    • Podawać z plastami pomarańczy i sosem śliwkowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadkaczkapieczone piersi kaczki

Komentarze

Podobne przepisy

Kaczka pieczona z jabłkami

Dodane przez: KuchcikGotuje

Kaczka pieczona z jabłkami

Najprostsze i najsmaczniejsze wydanie...

kaczka w pomarańczach

Dodane przez: Brenia

Kaczka pieczona z pomarańczami

Tak podaną kaczką zachwycimy całą...

piersi z kaczki

Dodane przez: anka1988

Piersi z kaczki

Przygotowałam je na świąteczny...

image-27djcnl

Dodane przez: agarybak76

Kaczka pieczona w pomarańczach

Tak przyrządzona kaczka uświetni...

Piersi z kaczki z jabłkami

Dodane przez: Kuchnia w opałach

Piersi z kaczki z jabłkami

Smak, zapach.... uwierzcie ideał...

pieczona kaczka

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Pieczona kaczka faszerowana wątróbką

Przepis na polskiego, nadziewanego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE