Pieczone piersi kaczki z gruszkami

4.49 (150 ocen)

  • 60 min

Pierś kaczki lekko różowa w środku i mięciutka, a gruszki słodkie, jędrne, nierozpadające się i pachnące majerankiem. Kwaskowa żurawina przełamała oba smaki.

  • 60 min

Składniki:

  • • 2 piersi kaczki
    • sól, pieprz do smaku
    • olej do podsmażenia
    • 2 łyżeczki sosu sojowego
    • 3 gruszki
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 2 łyżeczki żurawiny ze słoika
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone piersi kaczki z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Skórę na piersiach kaczki naciąć w kratkę, posypać solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju na złoty kolor.
    • Gruszki umyć, przekroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Włożyć gruszki do naczynia do zapiekania, posypać majerankiem.
    • Na gruszkach położyć piersi kaczki skórą do góry, polać sosem sojowym i przykryć naczynie.
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 40 minut.
    • Podawać piersi pokrojone w plastry, z gruszkami i żurawiną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować