Pierś z kurczaka smażymy i polewamy sosem serowo-szpinakowym. Sos jest przepyszny, kremowy, lekko pikantny, z nutą czosnkową. To świetny dodatek do głównego dania. Smakuje wspaniale i bardzo szybko się go przyrządza.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 piersi z kurczaka
200 g młodego świeżego szpinaku
garść posiekanego szczypiorku
100 ml kremówki lub gęstej śmietany 18%
2 ząbki czosnku
1 kostka serka topionego kremowego
4-5 łyżek oleju do smażenia
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz, pieprz ziołowy i czerwona papryka do smaku
Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i przekrawamy na dwie części, tak aby powstały cztery cienkie kotlety. Następnie oprószamy piersi przyprawami i polewamy sokiem z cytryny. Dobrze wcieramy przyprawy w mięso i tak przygotowane wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.
Szpinak kroimy drobno. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy na nim piersi z kurczaka z obu stron. Gotowe kotlety odkładamy na talerz, przykrywamy pokrywką. Na tym samym tłuszczu podsmażamy czosnek, aż poczujemy jego aromat (nie możemy przypalić czosnku) i wrzucamy do niego szczypior i szpinak. Chwilę dusimy całość, następnie podlewamy szpinak śmietanką, dorzucamy serek topiony. Całość mieszamy, aż do rozpuszczenia serka. Teraz oprószamy sos solą i pieprzem. Wkładamy do gorącego sosu kotlety z piersi kurczaka.
Komentarze