Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pierś z kurczaka smażymy i polewamy sosem serowo-szpinakowym. Sos jest przepyszny, kremowy, lekko pikantny, z nutą czosnkową. To świetny dodatek do głównego dania. Smakuje wspaniale i bardzo szybko się go przyrządza.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    200 g młodego świeżego szpinaku
    garść posiekanego szczypiorku
    100 ml kremówki lub gęstej śmietany 18%
    2 ząbki czosnku
    1 kostka serka topionego kremowego
    4-5 łyżek oleju do smażenia
    sok z 1/2 cytryny
    sól, pieprz, pieprz ziołowy i czerwona papryka do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i przekrawamy na dwie części, tak aby powstały cztery cienkie kotlety. Następnie oprószamy piersi przyprawami i polewamy sokiem z cytryny. Dobrze wcieramy przyprawy w mięso i tak przygotowane wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.
    Szpinak kroimy drobno. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
    Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy na nim piersi z kurczaka z obu stron. Gotowe kotlety odkładamy na talerz, przykrywamy pokrywką. Na tym samym tłuszczu podsmażamy czosnek, aż poczujemy jego aromat (nie możemy przypalić czosnku) i wrzucamy do niego szczypior i szpinak. Chwilę dusimy całość, następnie podlewamy szpinak śmietanką, dorzucamy serek topiony. Całość mieszamy, aż do rozpuszczenia serka. Teraz oprószamy sos solą i pieprzem. Wkładamy do gorącego sosu kotlety z piersi kurczaka.

    Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym gotowa!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować