Pierś z gęsi w rozmarynie i czosnku

0 (0 ocen)

Pyszna i zdrowa alternatywa do kanapek czy jako dodatek do sałatek

Składniki:

  • - 1 duża pierś z gęsi
    - 5-6 ząbków czosnku
    - 3 gałązki rozmarynu
    - olej, pieprz , sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kanapki Wędliny

Pierś z gęsi w rozmarynie i czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś myjemy i oddzielamy od kości. Zostawcie skórę. Dzięki temu pierś nie będzie sucha po upieczeniu a wy uzyskacie pyszny smalczyk, który jest świetny do smażenia.
    4 ząbki czosnku rozcieramy z 2 łyżkami oleju, rozmarynem, solą i pieprzem a następnie dokładnie nacieramy nią mięso. Wkładamy do lodówki , przykryte folią spożywczą na co najmniej 24 godziny . Po 12 godzinach odwracamy. Im dłużej się marynuje tym lepiej. Po marynowaniu skórę delikatnie nacinamy w krateczkę a w środek wkładamy pokrojone resztki ząbki czosnku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C ( termoobieg) i pieczemy ok 40min . Wszystko zależy od wagi mięsa im więcej waży tym dłużej trzeba piec.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować