Pierś z gęsi w rozmarynie i czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś myjemy i oddzielamy od kości. Zostawcie skórę. Dzięki temu pierś nie będzie sucha po upieczeniu a wy uzyskacie pyszny smalczyk, który jest świetny do smażenia.
4 ząbki czosnku rozcieramy z 2 łyżkami oleju, rozmarynem, solą i pieprzem a następnie dokładnie nacieramy nią mięso. Wkładamy do lodówki , przykryte folią spożywczą na co najmniej 24 godziny . Po 12 godzinach odwracamy. Im dłużej się marynuje tym lepiej. Po marynowaniu skórę delikatnie nacinamy w krateczkę a w środek wkładamy pokrojone resztki ząbki czosnku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C ( termoobieg) i pieczemy ok 40min . Wszystko zależy od wagi mięsa im więcej waży tym dłużej trzeba piec.
Komentarze