Pieczona pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami

  • wyświetlono: 6458 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pierś gęsi była miękka, delikatna i miała korzenno-słodkawy smak. Dodatkiem do niej były buraczki w słodko-kwaskowej glazurze, pieczona gruszka z chutneyem porzeczkowym z chilli i delikatne kluseczki ziemniaczane.

palinos

Składniki

podwójna pierś z gęsi (1 kg)

Składniki suchej marynaty:

1 łyżka nasion kolendry
7 goździków
1 łyżka przyprawy do piernika

Przed pieczeniem posypać pierś:

1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

Sos do pieczenia piersi:

2 łyżki miodu
1 szklanka (250 ml) kompotu z wiśni + 2 łyżki wiśni z kompotu
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka masła

Składniki na glazurowane buraczki:

0,5 kg ugotowany i obranych buraczków
3 łyżki miodu
3 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki soli
sok z 1/2 małej cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczona pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami

  • Pieczona pierś gęsi1. Przygotowanie piersi gęsi:
    Składniki suchej marynaty utrzeć w moździerzu na proszek i natrzeć nimi pierś z gęsi, pomijając skórę. Ułożyć piersi skórą do góry w szczelnie zamykanym pojemniku i wstawić do lodówki na 24-48 godzin.
    Po wyjęciu z lodówki, ponacinać ostrym nożem skórę (tylko skórę, mięsa nie nacinać), aby wytopić z niej jak najwięcej tłuszczu. Natrzeć mięso solą z pominięciem skóry.
    Piersi gęsi smażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Smażenie rozpocząć od wysmażenia tłuszczu - smażyć skórą do dołu. Po kilku minutach, gdy skórą mocno się przyrumieni, zdjąć pierś z patelni.
    Wylać z patelni wytopiony tłuszcz i ponownie smażyć pierś (kilka minut), tym razem skórą do góry.
    Piersi posypać suszonym rozmarynem przełożyć (skórą do góry) do naczynia żaroodpornego z pokrywką.
    Składniki sosu do pieczenia, zagotować w garnku, a następnie przelać do naczynia z mięsem.
    Piec 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
    Po upieczeniu pozostawić pierści na desce do krojenia, aby mięso ,,odpoczęło". W tym czasie przecedzić przez sito sos z pieczenia mięsa. Zagotować go w garnku i dodać schłodzone masło, gotować na silnym ogniu, aby sos się zredukował.
    Pokroić piersi w poprzek, a grube plastry i polać sosem.

    Przygotowanie glazurowanych buraczków:
    Buraczki pokroić na duże kawałki.
    Składniki glazury rozpuścić na patelni na średnim ogniu. Przełożyć buraczki na patelnię, oprószyć solą. Glazurę przesmażać z buraczkami tak długo, aż zredukuje się, tworząc gęsty sos pokrywający buraczki.
    Glazurowane buraczki można podawać na ciepło lub na zimno.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadburakigęśdanie główne mięsne

Komentarze

Podobne przepisy

Pierś z kurczaka w miodowo-sezamowej panierce z marchewką glazurowaną w miodzie i puree ziemniaczane

Dodane przez: akrobatka22

Pierś z kurczaka w miodowo-sezamowej panierce...

Doskonały pomysł na obiad z wykorzystaniem...

Pieczone żeberka glazurowane

Dodane przez: Goszka

Pieczone żeberka glazurowane

Nowa odsłona pieczonych żeberek...

Pierś gęsi faszerowana kalafiorem

Dodane przez: Mysiunia

Pierś gęsi faszerowana kalafiorem

Autorski pomysł na nieco inne przygotowanie...

Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną

Gęsinę docenili nasi przodkowie...

Pieczona pierś z indyka

Dodane przez: iwona2305

Pieczona pierś z indyka

Pierś jest doskonałym dodatkiem...

Pieczona pierś z kością

Dodane przez: czarrna

Pieczona pierś z kością

w paprykowo-miodowej glazurze

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE