Ziołowa pierś z gęsi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

To przepis na pyszną, aromatyczną, prostą w przygotowaniu, soczystą pierś z gęsi. Jeśli ktoś dopiero zaczyna przygodę z gęsiną, przepis jak najbardziej polecam. Co do przypraw, każdy może użyć swoich propozycji ziół.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 podwójna pierś z gęsi wraz ze skórką,
    • Mały pęczek natki pietruszki,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 1 łyżeczka majeranku,
    • 0,5 łyżeczki oregano,
    • 0,5 łyżeczki tymianku,
    • Sól do smaku,
    • Pieprz do smaku,
    • Papryka ostra do smaku,
    • 2-3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziołowa pierś z gęsi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie przypraw 1. Natkę pietruszki drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Sypkie przyprawy łączymy z olejem.
  • nacieranie 2. Pierś przepłukujemy i osuszamy. Dodatkowo nacinamy jej skórę np. wykonując kratkę. Tak przygotowane mięso nacieramy przyprawami. Przyprawione odkładamy do lodówki na noc.
  • smażenie 3. Następnego dnia na suchej patelni obsmażamy pierś z obu stron. Najpierw obsmażamy część pokrytą skórą, z której w trakcie smażenia wytopi się tłuszcz.
  • przed pieczeniem 4. Obsmażone mięso wraz z wytopionym tłuszczem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso pieczemy w 180°C około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia wierzch polewamy wytworzonym sosem.
    Gotowe mięso wyjmujemy, kroimy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować