To przepis na pyszną, aromatyczną, prostą w przygotowaniu, soczystą pierś z gęsi. Jeśli ktoś dopiero zaczyna przygodę z gęsiną, przepis jak najbardziej polecam. Co do przypraw, każdy może użyć swoich propozycji ziół.
1 godz. 40 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
• 1 podwójna pierś z gęsi wraz ze skórką,
• Mały pęczek natki pietruszki,
• 3 ząbki czosnku,
• 1 łyżeczka majeranku,
• 0,5 łyżeczki oregano,
• 0,5 łyżeczki tymianku,
• Sól do smaku,
• Pieprz do smaku,
• Papryka ostra do smaku,
• 2-3 łyżki oleju
Ziołowa pierś z gęsi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Natkę pietruszki drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Sypkie przyprawy łączymy z olejem.
2.Pierś przepłukujemy i osuszamy. Dodatkowo nacinamy jej skórę np. wykonując kratkę. Tak przygotowane mięso nacieramy przyprawami. Przyprawione odkładamy do lodówki na noc.
3.Następnego dnia na suchej patelni obsmażamy pierś z obu stron. Najpierw obsmażamy część pokrytą skórą, z której w trakcie smażenia wytopi się tłuszcz.
4.Obsmażone mięso wraz z wytopionym tłuszczem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso pieczemy w 180°C około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia wierzch polewamy wytworzonym sosem.
Gotowe mięso wyjmujemy, kroimy i podajemy.
Komentarze