Pierś z gęsi duszona

  • wyświetlono: 41013 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wykwintne mięso na niedzielny lub świąteczny obiad. Gęś jest dobrze przyprawiona i rozpływa się w ustach.

cukinia
  • 180min

Składniki

2 piersi z gęsi
papryka słodka
łyżka majranku
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
5 łyżek oliwy z wytłoczonych oliwek

Sposób przygotowania przepisu:

Pierś z gęsi duszona

  • 1. Piersi z gęsi umyć i osuszyć na ręczniku kuchennym. Natrzeć solą, pieprzem, i posypać słodką papryką. Wstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny (najlepiej na całą noc).
  • 2. Przed smażeniem ponacinać skórę na piersi (nacięcia powinny tworzyć paski lub kratkę).
  • 3. W płaskim rondlu lub na patelni rozgrzać oliwę. Obsmażyć piersi z obu stron. Posypać majrankiem i pokrojonym w plasterki czosnkiem.
  • 4. Podlać wodą i dusić około 2 godzin. Podlewać wodą w razie potrzeby.

Porady

Podawać z kluskami śląskimi lub ziemniakami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

moj_niedzielny_obiadgęśpiersi z gęsi

Komentarze

Podobne przepisy

Tanie danie na każdą kieszeń

Dodane przez: MaritaDz

Pierś z kurczaka duszona w sosie pomidorowym

Nisko kaloryczna bomba witaminowa...

Pierś z gęsi w rozmarynie i czosnku

Dodane przez: Bilcia

Pierś z gęsi w rozmarynie i czosnku

Pyszna i zdrowa alternatywa do...

pieś z twarożkiem

Dodane przez: monikaT83

Pierś z twarożkiem duszona w rosole

Pyszna i delikatna pierś z kurczaka,...

Pierś z kurczaka duszona

Dodane przez: przejs

Pierś z kurczaka duszona w soku jabłkowym

Uwielbiam mięsa wszelakie z owocową...

Gęś

Dodane przez: Konto nieaktywne

Piersi z gęsi pieczone w rękawie.

Piersi z gęsi pieczone w rękawie.

image-16l6xlb

Dodane przez: Czarek

Filet z gęsi z szynkowaru

Pierwszy raz zrobiłem filet z gęsi...