Pierś z gęsi duszona

  • wyświetlono: 37412 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wykwintne mięso na niedzielny lub świąteczny obiad. Gęś jest dobrze przyprawiona i rozpływa się w ustach.

cukinia
  • 180min

Składniki

2 piersi z gęsi
papryka słodka
łyżka majranku
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
5 łyżek oliwy z wytłoczonych oliwek

Sposób przygotowania przepisu:

Pierś z gęsi duszona

  • 1. Piersi z gęsi umyć i osuszyć na ręczniku kuchennym. Natrzeć solą, pieprzem, i posypać słodką papryką. Wstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny (najlepiej na całą noc).
  • 2. Przed smażeniem ponacinać skórę na piersi (nacięcia powinny tworzyć paski lub kratkę).
  • 3. W płaskim rondlu lub na patelni rozgrzać oliwę. Obsmażyć piersi z obu stron. Posypać majrankiem i pokrojonym w plasterki czosnkiem.
  • 4. Podlać wodą i dusić około 2 godzin. Podlewać wodą w razie potrzeby.

Porady

Podawać z kluskami śląskimi lub ziemniakami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

moj_niedzielny_obiadgęśpiersi z gęsi

Komentarze

Podobne przepisy

Lazania  gołąbkowa

Dodane przez: kruszonka

Lazania gołąbkowa

Pomysł na gołąbki w innym wydaniu....

gotowe

Dodane przez: ziutula

gulasz z indyka z warzywami

gulasz smakuje z ryżem, ziemniakami,...

image-0ntl3gf

Dodane przez: Mniam1

Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem

Wieprzowe mięso mielone z dodatkiem...

Mielone zapiekane z pomidorami i mozzarellą

Dodane przez: szynszyla

Mielone zapiekane z pomidorami i mozzarellą

Pyszne danie na obiad.

Czarny ryż zapiekany z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Dodane przez: sammakko

Czarny ryż zapiekany z kurczakiem i suszonymi...

Szybka i smaczna zapiekanka w czarnym...

image-1kpphuy

Dodane przez: JulkaTomeczek

Karkówka gotowana

Jest niezwykle miękka i soczysta...