Pierś z gęsi duszona

  • wyświetlono: 37892 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wykwintne mięso na niedzielny lub świąteczny obiad. Gęś jest dobrze przyprawiona i rozpływa się w ustach.

cukinia
  • 180min

Składniki

2 piersi z gęsi
papryka słodka
łyżka majranku
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
5 łyżek oliwy z wytłoczonych oliwek

Sposób przygotowania przepisu:

Pierś z gęsi duszona

  • 1. Piersi z gęsi umyć i osuszyć na ręczniku kuchennym. Natrzeć solą, pieprzem, i posypać słodką papryką. Wstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny (najlepiej na całą noc).
  • 2. Przed smażeniem ponacinać skórę na piersi (nacięcia powinny tworzyć paski lub kratkę).
  • 3. W płaskim rondlu lub na patelni rozgrzać oliwę. Obsmażyć piersi z obu stron. Posypać majrankiem i pokrojonym w plasterki czosnkiem.
  • 4. Podlać wodą i dusić około 2 godzin. Podlewać wodą w razie potrzeby.

Porady

Podawać z kluskami śląskimi lub ziemniakami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

moj_niedzielny_obiadgęśpiersi z gęsi
 

Komentarze

Podobne przepisy

Schab zapiekany z boczkiem

Dodane przez: P_Aneta

Schab zapiekany z boczkiem

Schab zapiekany z musztardą z boczkiem...

kotlet z orzechami

Dodane przez: czarrna

Kurczak z orzechami

Smaczna odmiana od zwykłego kotleta...

Rolada Schabowa

Dodane przez: gotowanietoproste

Rolada Schabowa

Pyszna roladka na świąteczny obiad...

image-29ohcve

Dodane przez: tledzka

Kurczak w warzywach

Jest to potrawa którą wymyśliłam...

Ryż z sosem meksykańskim, wątróbką i brokułami.

Dodane przez: tledzka

Ryż z sosem meksykańskim, wątróbką i brokułami

Potrawę tę wymyślił właściwie...

Lasagne

Dodane przez: czarrna

Włoska lasagne

Coś na specjalną okazję