Bardzo proste w przygotowaniu danie, które zachwyca kolorem i smakiem.
60 min
Składniki:
3 pojedyńcze piersi kurczaka
4 małe buraki (po obraniu około 400g )
1 cebula
pół szklanki wody
pół szklanki maślanki
łyżka masła
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki soku z pomarańczy
3 łyżki soku z czerwonego grejpfruta
sól
pieprz
Pierś kurczaka z potrawce buraczano cytrusowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować na parze. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2.Piersi kurczaka opruszyć solą i pieprzem i mocno zrumienić bez tłuszczu na patelni.
3.Następnie na patelnię dodać do mięsa starte buraki, wkroić cebulę, dodać masło, zalać to wodą i maślanką. Całość dusimy parę minut pod przykryciem. Następnie dodajemy sok z cytryny, pomarańcza i grejpfruta i dusimy aż wszystko będzie miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze