Kurczak w potrawce

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Lekki i zdrowy obiad, z sosem w którym zakochałam się już dawno. Wyjadam go łyżką tak mi smakuje.Obiad dla tych co na diecie i nie tylko.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ryż:

    1 szklanka ryżu białego
    3 łyżki oleju
    sól

    marchewka:

    1/2 kg marchewki
    200 g groszku
    2 łyżki masła
    cukier szczypta
    1/2 łyżeczki soli

    kurczak:
    6 udek z kurczaka
    2 marchewki
    1 por biała część
    1 plaster selera
    1 pietruszka
    sól

    sos:
    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki wrocławskiej
    2 łyżki masła klarowanego
    sól do smaku
    1żółtko
    1/2 szklanki rosołu
    3 łyżki octu winnego
    gałka muszkatołowa do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Potrawka

Kurczak w potrawce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa obrane 1.

    Ryż płuczę i przesypuję do garnka, dolewam dwie szklanki wody, dodaję olej, sól i gotuję do momentu wchłonięcia przez ryż wody. Garnek przykrywam kocem i odstawiam na 30 minut aż ryż dojdzie.




  • marchewka z groszkiem gotowana 2. Marchewkę obieram i myję. Przekładam do garnka wlewam szklankę wody. Dodaję sól, cukier i masło. Dodanie masła sprawia, że nie traci ona koloru. Gotuję do miękkości około 30 minut. Groszek dodaję pod koniec i gotuję jeszcze pięć minut. Jak marchewka przestygnie kroję ją w paski sitkiem do warzyw.
  • rosół gotowany 3. Udka z kurczaka przekładam do garnka, dodaję obrane i umyte warzywa. Gotuję w rosole na bardzo wolnym ogniu godzinę aż mięso będzie miękkie.
  • mąka dodana do masła 4. Sos:
    Na patelni rozpuszczam masło dodaję mąkę i przesmażam na wolnym ogniu żeby się nie zrumieniła mąka. Odstawiam z gazu. Dolewam mleko i energicznie mieszam montewką ( mieszadło) aż do połączenia się składników żeby nie zrobiły się kluchy. Wstawiam ponownie na wolny ogień żeby sos się zagęścił i dolewam rosół i chwilę podgrzewam. Do kubka przekładam żółtko które rozcieram widelcem.
  • sos gotowy 5. Dodaję po łyżeczce sosu ale powoli, żeby się nie zważyło. Następnie przelewam masę jajeczną do sosu i mieszam. Na końcu dodaję ocet winny, doprawiam solą i gałką, podgrzewam ale nie wolno zagotować
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Groszek Kurczak Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować