Pierś z kaczki w winnym sosie żurawinowym

4.5 (152 ocen)

Świetny pomysł na wykwintny obiad. Wspaniałe połączenie kaczki z sosem daje wspaniały smak.

Składniki:

  • 4 piersi z kaczki ze skórą
    sól, pieprz, majeranek,rozmaryn, delikat do mięsa
    1 łyżeczka miodu
    200 ml czerwonego wina półwytrawnego
    150 g żurawin
    worek do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kaczki w winnym sosie żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Mięso dokładnie myjemy, osuszamy. Pierś nacinamy w kratkę od strony skóry, robimy to na tyle delikatnie aby nie naciąć mięsa. Kaczkę nacieramy solą, pieprzem, delikatem i majerankiem. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny zawinięte w folie. Następnie, na rozgrzanej patelni obsmażamy kaczkę najpierw 8 minut od strony skóry , nastepnie 5 minut od strony mięsa. Usmażone mięso przekladamy do worka do pieczenia,dodajemy kilka żurawin, szczelnie zamykamy i pieczemy jeszcze 30 minut w 180 stopniach.. Na patelnię po smażeniu kaczki wlewamy wino. Do wina dodajemy łyżeczkę miodu i resztę żurawiny, chwilę gotujemy. Gdy żurawiny zmiękną, rozgniatamy je widelcem. Całość doprawiamy do smaku solą , pieprzem i świezym rozmarynem. Przecedzamy przez sito, wlewamy do sosierki. Kaczkę wyjmujemy, odstawiamy na chwilę by mięso odpoczeło. Kroimy w plastry, polewamy sosem żurawinowym. Można podawać z różnymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować