Pierś z kaczki w winnym sosie żurawinowym

  • wyświetlono: 9118 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Świetny pomysł na wykwintny obiad. Wspaniałe połączenie kaczki z sosem daje wspaniały smak.

ewelinapac

Składniki

4 piersi z kaczki ze skórą
sól, pieprz, majeranek,rozmaryn, delikat do mięsa
1 łyżeczka miodu
200 ml czerwonego wina półwytrawnego
150 g żurawin
worek do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Pierś z kaczki w winnym sosie żurawinowym

  • 1. Wykonanie:
    Mięso dokładnie myjemy, osuszamy. Pierś nacinamy w kratkę od strony skóry, robimy to na tyle delikatnie aby nie naciąć mięsa. Kaczkę nacieramy solą, pieprzem, delikatem i majerankiem. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny zawinięte w folie. Następnie, na rozgrzanej patelni obsmażamy kaczkę najpierw 8 minut od strony skóry , nastepnie 5 minut od strony mięsa. Usmażone mięso przekladamy do worka do pieczenia,dodajemy kilka żurawin, szczelnie zamykamy i pieczemy jeszcze 30 minut w 180 stopniach.. Na patelnię po smażeniu kaczki wlewamy wino. Do wina dodajemy łyżeczkę miodu i resztę żurawiny, chwilę gotujemy. Gdy żurawiny zmiękną, rozgniatamy je widelcem. Całość doprawiamy do smaku solą , pieprzem i świezym rozmarynem. Przecedzamy przez sito, wlewamy do sosierki. Kaczkę wyjmujemy, odstawiamy na chwilę by mięso odpoczeło. Kroimy w plastry, polewamy sosem żurawinowym. Można podawać z różnymi dodatkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

moj_niedzielny_obiad
 

Komentarze

Podobne przepisy

" Grillowana pierś z kurczaka z sosem żurawinowym "

Dodane przez: Ostra Na Słodko

" Grillowana pierś z kurczaka z sosem żurawinowym...

Pyszne , delikatne i soczyste mięso...

Pierś z kaczki pieczona w winie

Dodane przez: bogusia82

Pierś z kaczki pieczona w winie

Piersi z kaczki często przyrządzam...

Pierś z kaczki

Dodane przez: sammakko

Tymiankowa pierś z kaczki z sosem śliwkowym

Soczysta i aromatyczna pierś z...

piers kaczki w winno miodowym sosie

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Pierś kaczki w winno-miodowym sosie

smacznie prosto, aromatycznie...

Pierś kaczki marynowana w czerwonym winie z rozmarynem

Dodane przez: Joanna Kryla

Pierś z kaczki marynowana w czerwonym winie...

Pełne aromatów, delikatne mięso...

image-1d7di6g

Dodane przez: nataliakielek

Pierś z kaczki pod wiśniowym sosem

Soczysta, miękka i niezwykle aromatyczna...