Pierś z kaczki w sosie jeżynowo-pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kaczki dokładnie myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Nacinamy w kratkę skórę, przyprawiamy solą i pieprzem. Na piersi ścieramy skórkę z wyparzonej pomarańczy, dodajemy tymianek i wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godz.
2.Kaczkę smażymy skórą do patelni ok. 8 min. (do momentu kiedy tłuszcz się wytopi a skóra się zarumieni). Przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 5 min.
3.Przekładamy piersi do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i zapiekamy w piekarniku ok. 5-8 min w temp. 180 stopni C.
4.W międzyczasie robimy sos. Z patelni, na której smażyła się kaczka zlewamy tłuszcz i wrzucamy łyżeczkę masła. Dodajemy wino i deklasujemy do momentu kiedy alkohol wyparuje. Następnie dodajemy sok z pomarańczy, jeżyny, miód, tymianek oraz goździki i smażymy do momentu zagęszczenia się sosu.
5.Kaczkę wyciągamy z piekarnika, owijamy szczelnie folią aluminiową, odczekujemy ok. 10 min. i kroimy w plastry.
Komentarze