Pierś z kaczki w sosie jeżynowo-pomarańczowym

4.5 (145 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Soczysta, lekko krwista z obłędnym sosem - idealna na wystawne obiady.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
    tymianek świeży
    starta skórka z pomarańczy
    sok wyciśnięty w 0,5 pomarańczy
    0,5 szkl. jeżyn
    0,5 szkl. czerwonego wina
    2 goździki
    1 łyżeczka miodu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kaczki w sosie jeżynowo-pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kaczki dokładnie myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Nacinamy w kratkę skórę, przyprawiamy solą i pieprzem. Na piersi ścieramy skórkę z wyparzonej pomarańczy, dodajemy tymianek i wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godz.
  • 2. Kaczkę smażymy skórą do patelni ok. 8 min. (do momentu kiedy tłuszcz się wytopi a skóra się zarumieni). Przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 5 min.
  • 3. Przekładamy piersi do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i zapiekamy w piekarniku ok. 5-8 min w temp. 180 stopni C.
  • 4. W międzyczasie robimy sos. Z patelni, na której smażyła się kaczka zlewamy tłuszcz i wrzucamy łyżeczkę masła. Dodajemy wino i deklasujemy do momentu kiedy alkohol wyparuje. Następnie dodajemy sok z pomarańczy, jeżyny, miód, tymianek oraz goździki i smażymy do momentu zagęszczenia się sosu.
  • 5. Kaczkę wyciągamy z piekarnika, owijamy szczelnie folią aluminiową, odczekujemy ok. 10 min. i kroimy w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Pierś z kaczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować