Pierś kaczki w sosie śliwkowo-piernikowym

  • wyświetlono: 805 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszna pierś kaczki w sosie słodko-kwaśnym o nucie przypraw korzennych :)

Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot
  • 2 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

- 2 piersi kaczki ze skórką (np. Lidl),

Marynata:
- 1 łyżka majeranku,
- sól,
- kilka goździków,
- 2 ząbki czosnku.

Sos śliwkowo-piernikowy:
- ok. 250 ml wody (1 szklanka),
- Kilka pierniczków toruńskich Katarzynek bez lukru i beztłuszczowych (Kopernik),
- 1 łyżka przyprawy do piernika,
- 4-6 łyżeczek domowych powideł śliwkowych z dodatkiem przypraw korzennych (przepis tutaj):
- kilka sztuk suszonej żurawiny,
- kilka sztuk suszonej śliwki węgierki,
- 1 łyżka masła.

Dodatkowo:
- czerwona kapusta marynowana w occie lub buraczki zasmażane.

Sposób przygotowania przepisu:

Pierś kaczki w sosie śliwkowo-piernikowym

  • 1. Najlepiej dzień wcześniej zamarynować piersi. Myjemy, nacieramy majerankiem, solimy. Nacinamy skórkę w kratkę/romby, uważnie aby nie przeciąć mięsa (samą skórkę). Czosnek obieramy kroimy na połówki, kładziemy na spodzie pod piersią wraz z goździkami. Następnie na spod możemy położyć kilka sztuk suszonej żurawiny i śliwki. Tak zamarynowane mięso wkładamy do lodówki. Przed smażeniem wyjmujemy na 30 min. pozwalamy odpocząć piersiom, aby nabrały temperatury pokojowej. W tym czasie możemy rozgrzać piekarnik do temp. 200°C (użyłam termoobiegu). Następnie na suchej patelni (ew. odrobinie oleju) smażymy pierś: najpierw skórką do dołu przez ok. 3 min. do ładnego zarumienienia, a następnie przewracamy na drugą stronę i także smażymy ok. 3 min. Po usmażeniu przekładamy na blaszkę, pieczemy jeszcze ok. 15 min. w piekarniku. Po upieczeniu wyjmujemy mięso odczekujemy 5 min. i kroimy w grubsze plasterki. Polewamy sosem.

    Sos:
    Pierniczki kruszymy w blenderze na proszek. Z marynaty od piersi wyjmujemy żurawinę i śliwki suszone do garnuszka. Wlewamy ok. 250 ml wody, ew. dolewamy w trakcie gotowania. Dodajemy przyprawy korzenne do piernika. Gotujemy do miękkości. Następnie, aby zagęścić i dodać smaku dodajemy domowe powidła śliwkowe i pierniczki toruńskie. Na koniec dodajemy 1 łyżkę masła. Wszystko łączymy, mieszamy. Następnie blendujemy sos. Powidła były mało słodkie, natomiast pierniczki jak i suszone śliwki i żurawina są słodkie, także nie trzeba dodatkowo dosładzać. Sos będzie słodko-kwaskawy z wyczuwalną nutą piernikową. Możemy jeść zarówno na ciepło jak i na zimno :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Śliwkikaczkapiernikiboże narodzeniesylwesterjesieńnowy rokwęgierkipierś kaczkiKoperniksos śliwkowo-piernikowy

Komentarze

Podobne przepisy

image-1d7di6g

Dodane przez: nataliakielek

Pierś z kaczki pod wiśniowym sosem

Soczysta, miękka i niezwykle aromatyczna...

Piersi z kaczki w miodowo-śliwkowej marynacie

Dodane przez: olinek_82

Piersi z kaczki w miodowo-śliwkowej marynacie

Tak upieczona pierś z kaczki jest...

Polędwiczki w sosie śliwkowym

Dodane przez: Ewelina Marcin

Polędwiczki w sosie śliwkowym

Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem...

Prezentacja dania

Dodane przez: gotujebochce

Pierś z kaczki w sosie żurawinowo-czekoladowym...

Moja pierwsza potrawa z piersi...

Karkówka w sosie śliwkowym

Dodane przez: malesia3

Karkówka w sosie śliwkowym

Zapraszam na karkówkę w zaskakującym...

Polędwiczka Piernikowo Śliwkowa

Dodane przez: natka2802

Polędwiczka w sosie piernikowo-śliwkowym...

Propozycja dania świątecznego

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE