Pierś kaczki w sosie śliwkowo-piernikowym

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna pierś kaczki w sosie słodko-kwaśnym o nucie przypraw korzennych :)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 piersi kaczki ze skórką (np. Lidl),

    Marynata:
    - 1 łyżka majeranku,
    - sól,
    - kilka goździków,
    - 2 ząbki czosnku.

    Sos śliwkowo-piernikowy:
    - ok. 250 ml wody (1 szklanka),
    - Kilka pierniczków toruńskich Katarzynek bez lukru i beztłuszczowych (Kopernik),
    - 1 łyżka przyprawy do piernika,
    - 4-6 łyżeczek domowych powideł śliwkowych z dodatkiem przypraw korzennych (przepis tutaj):
    - kilka sztuk suszonej żurawiny,
    - kilka sztuk suszonej śliwki węgierki,
    - 1 łyżka masła.

    Dodatkowo:
    - czerwona kapusta marynowana w occie lub buraczki zasmażane.
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Piernik Dania główne Sosy

Pierś kaczki w sosie śliwkowo-piernikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najlepiej dzień wcześniej zamarynować piersi. Myjemy, nacieramy majerankiem, solimy. Nacinamy skórkę w kratkę/romby, uważnie aby nie przeciąć mięsa (samą skórkę). Czosnek obieramy kroimy na połówki, kładziemy na spodzie pod piersią wraz z goździkami. Następnie na spod możemy położyć kilka sztuk suszonej żurawiny i śliwki. Tak zamarynowane mięso wkładamy do lodówki. Przed smażeniem wyjmujemy na 30 min. pozwalamy odpocząć piersiom, aby nabrały temperatury pokojowej. W tym czasie możemy rozgrzać piekarnik do temp. 200°C (użyłam termoobiegu). Następnie na suchej patelni (ew. odrobinie oleju) smażymy pierś: najpierw skórką do dołu przez ok. 3 min. do ładnego zarumienienia, a następnie przewracamy na drugą stronę i także smażymy ok. 3 min. Po usmażeniu przekładamy na blaszkę, pieczemy jeszcze ok. 15 min. w piekarniku. Po upieczeniu wyjmujemy mięso odczekujemy 5 min. i kroimy w grubsze plasterki. Polewamy sosem.

    Sos:
    Pierniczki kruszymy w blenderze na proszek. Z marynaty od piersi wyjmujemy żurawinę i śliwki suszone do garnuszka. Wlewamy ok. 250 ml wody, ew. dolewamy w trakcie gotowania. Dodajemy przyprawy korzenne do piernika. Gotujemy do miękkości. Następnie, aby zagęścić i dodać smaku dodajemy domowe powidła śliwkowe i pierniczki toruńskie. Na koniec dodajemy 1 łyżkę masła. Wszystko łączymy, mieszamy. Następnie blendujemy sos. Powidła były mało słodkie, natomiast pierniczki jak i suszone śliwki i żurawina są słodkie, także nie trzeba dodatkowo dosładzać. Sos będzie słodko-kwaskawy z wyczuwalną nutą piernikową. Możemy jeść zarówno na ciepło jak i na zimno :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować