Pierś z kaczki z chutneyem żurawinowym

  • wyświetlono: 858 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pierś z kaczki z chutneyem żurawinowym to wyśmienita propozycja na wykwintny obiad

  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

- pierś z kaczki (po ok. 300 g): 2 sztuki
- olej: 2 łyżki
- czosnek: 1 ząbek
- rozmaryn (gałazka): 2 sztuki
- sól, pieprz grubo mielony czarny do smaku: 1 szczypta
CHUTNEY żURAWINOWY:
- mango: 1 sztuka
- cebula: 1 sztuka
- suszona żurawina amerykańska: 50 gramów
- żurawina świeża: 200 gramów
- cukier: 100 gramów
- czosnek: 1 ząbek
- papryczka chilli: 1 sztuka
- imbir: 1 łyżeczka
- limonka: 1 sztuka
- cynamon laska: 0.5 sztuki
- kolendra (nasiona): 1 łyżeczka
- sól: 1 łyżeczka
MARYNNATA:
- oliwa: 3 łyżki
- przyprawa do drobiu po myśliwsku: 1 opakowanie

Sposób przygotowania przepisu:

Pierś z kaczki z chutneyem żurawinowym

  • 1. Mango i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać wraz z chili. Z limonki zeskrobać odrobinę skórki, wycisnąć sok. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zagotować pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę i gotować na średnim ogniu 10-12 minut, często mieszając. Gotowy sos powinien mieć konsystencję marmolady. Chutney należy zużyć w ciągu 2-3 dni. Gorący sos można również przełożyć do wygotowanych słoików, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu bez dostępu światła.
  • 2. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem ponacinać skórkę, oprószyć solą i pieprzem. Zamarynować na kilka godzin.
  • 3. Na rozgrzanym oleju obsmażyć piersi, rozpoczynając od strony ze skórą (12-15 minut), a następnie obrócić kaczkę i smażyć kolejne 5 minut. Mięso przełożyć na półmisek, po kilku minutach pokroić w plastry i podawać z chutneyem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

obiadsowaRobert Sowa

Komentarze

Podobne przepisy

Kaczka z batatami

Dodane przez: czarrna

Pierś z kaczki z batatami

Mięso z kaczki jest delikatne i...

Smażona pierś kaczki z owocami

Dodane przez: Goszka

Smażona pierś kaczki z owocami

Do tej pory piersi kaczki podsmażałam,...

Pierś z kaczki z jabłkami

Dodane przez: Joanna Kryla

Pierś z kaczki z jabłkami

Klasyczne połączenie mięsa z kaczki...

Pierś kaczki duszona z gruszkami

Dodane przez: RedakcjaPP

Pierś kaczki duszona z gruszkami

Proponuję prosty pomysł na świąteczny...

image-1d7di6g

Dodane przez: nataliakielek

Pierś z kaczki pod wiśniowym sosem

Soczysta, miękka i niezwykle aromatyczna...

Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym

Dodane przez: Futka

Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym

Bardzo lubię mięso kaczki z dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE