Pierś z kaczki z chutneyem żurawinowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Pierś z kaczki z chutneyem żurawinowym to wyśmienita propozycja na wykwintny obiad

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - pierś z kaczki (po ok. 300 g): 2 sztuki
    - olej: 2 łyżki
    - czosnek: 1 ząbek
    - rozmaryn (gałazka): 2 sztuki
    - sól, pieprz grubo mielony czarny do smaku: 1 szczypta
    CHUTNEY żURAWINOWY:
    - mango: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - suszona żurawina amerykańska: 50 gramów
    - żurawina świeża: 200 gramów
    - cukier: 100 gramów
    - czosnek: 1 ząbek
    - papryczka chilli: 1 sztuka
    - imbir: 1 łyżeczka
    - limonka: 1 sztuka
    - cynamon laska: 0.5 sztuki
    - kolendra (nasiona): 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    MARYNNATA:
    - oliwa: 3 łyżki
    - przyprawa do drobiu po myśliwsku: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kaczki z chutneyem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mango i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać wraz z chili. Z limonki zeskrobać odrobinę skórki, wycisnąć sok. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zagotować pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę i gotować na średnim ogniu 10-12 minut, często mieszając. Gotowy sos powinien mieć konsystencję marmolady. Chutney należy zużyć w ciągu 2-3 dni. Gorący sos można również przełożyć do wygotowanych słoików, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu bez dostępu światła.
  • 2. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem ponacinać skórkę, oprószyć solą i pieprzem. Zamarynować na kilka godzin.
  • 3. Na rozgrzanym oleju obsmażyć piersi, rozpoczynając od strony ze skórą (12-15 minut), a następnie obrócić kaczkę i smażyć kolejne 5 minut. Mięso przełożyć na półmisek, po kilku minutach pokroić w plastry i podawać z chutneyem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować