Gruzińska specjalność Pierożki chinkali z mięsem. Pierogi w kształcie sakiewki wypełnione mięsem i bulionem podane z dużą ilością grubo mielonego świeżego pieprzu.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasto
500-600 gramów mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
ok. 300 ml gorącej wody
5 łyżek roztopionego masła
Farsz
400-500 gramów mielonego mięsa z łopatki
1 duży pęczek zielonej pietruszki
1 szklanka zimnej wody 250 ml.
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki kminu rzymski
sól, pieprz
opcjonalnie odrobina majeranku
Pierożki chinkali z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przekładamy do miski dodajemy przyprawy, pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę wlewamy wodę i wyrabiamy masę do momentu aż mięso wchłonie cały płyn. Odstawiamy aby smaki się przegryzły.
2.Mąkę przesiewamy do miski dodajemy jajko, sól, roztopione masło, mieszamy. Następnie wlewamy wolnym strumieniem bardzo ciepłą wodę i ponownie mieszamy.
Całość przekładamy na blat i zagniatamy ciasto tak długo aż składniki się połączą a ciasto będzie gładkie.
Jeżeli ciasto zbyt mocno klei się do rąk to podsypujemy mąką.
Ciasto przekładamy z powrotem do miski i przykrywamy folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym. Odstawiamy na minimum 15 minut .
3.Po tym czasie ciasto rozwałkować partiami na grubość ok 3-4 mm.
Wykrawamy np. za pomocą miseczki duże kółka u mnie średnica 14 cm.
Na każdym kawałku ciasta układamy sporą porcję farszu. Brzegi ciasta sklejamy bardzo dokładnie formując sakiewkę jest to ważne ponieważ podczas gotowania w pierożku powstanie esencjonalny bulion który jest kluczowy w tym daniu.
4.W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli wrzucamy pierożki na wrzątek delikatnie mieszamy aby się nie przykleiły do dna garnka i od momentu wypłynięcia gotujemy na wolnym ogniu ok 10-15 minut.
Wyciągamy łyżką cedzakową bardzo ostrożnie aby pierożki nie pękły a powstały w środku płyn nie wypłynął.
Podajemy oprószone grubo mielonym pieprzem.
Porady
Lubię je podawać z czystym barszczykiem w kubeczku.
Komentarze