Pierożki Chinkali z mięsem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Gruzińska specjalność Pierożki chinkali z mięsem. Pierogi w kształcie sakiewki wypełnione mięsem i bulionem podane z dużą ilością grubo mielonego świeżego pieprzu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto
    500-600 gramów mąki pszennej
    1 jajko
    szczypta soli
    ok. 300 ml gorącej wody
    5 łyżek roztopionego masła
    Farsz
    400-500 gramów mielonego mięsa z łopatki
    1 duży pęczek zielonej pietruszki
    1 szklanka zimnej wody 250 ml.
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    1/4 łyżeczki kminu rzymski
    sól, pieprz
    opcjonalnie odrobina majeranku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Pierogi

Pierożki chinkali z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przekładamy do miski dodajemy przyprawy, pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę wlewamy wodę i wyrabiamy masę do momentu aż mięso wchłonie cały płyn. Odstawiamy aby smaki się przegryzły.
  • 2. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy jajko, sól, roztopione masło, mieszamy. Następnie wlewamy wolnym strumieniem bardzo ciepłą wodę i ponownie mieszamy.
    Całość przekładamy na blat i zagniatamy ciasto tak długo aż składniki się połączą a ciasto będzie gładkie.
    Jeżeli ciasto zbyt mocno klei się do rąk to podsypujemy mąką.
    Ciasto przekładamy z powrotem do miski i przykrywamy folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym. Odstawiamy na minimum 15 minut .
  • Pierożki chinkali z mięsem 3. Po tym czasie ciasto rozwałkować partiami na grubość ok 3-4 mm.
    Wykrawamy np. za pomocą miseczki duże kółka u mnie średnica 14 cm.
    Na każdym kawałku ciasta układamy sporą porcję farszu. Brzegi ciasta sklejamy bardzo dokładnie formując sakiewkę jest to ważne ponieważ podczas gotowania w pierożku powstanie esencjonalny bulion który jest kluczowy w tym daniu.
  • 4. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli wrzucamy pierożki na wrzątek delikatnie mieszamy aby się nie przykleiły do dna garnka i od momentu wypłynięcia gotujemy na wolnym ogniu ok 10-15 minut.
    Wyciągamy łyżką cedzakową bardzo ostrożnie aby pierożki nie pękły a powstały w środku płyn nie wypłynął.
    Podajemy oprószone grubo mielonym pieprzem.

Porady

Lubię je podawać z czystym barszczykiem w kubeczku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4.5 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Chinkali (gruzińskie pierożki)

To może cię zainteresować