Chinkali-gruzińskie pierożki z mieszanym mięsem

  • wyświetlono: 479 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Na zrobienie domowego chinkali zabierałam się od dawna, kiedyś jadłam w pewnej restauracji i posmakowały mi bardzo. Przygotowanie ich wcale nie jest trudniejsze od naszych polskich pierożków i nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności. Ciasto pierogowe jest praktycznie takie samo, różni się tylko nadzieniem, robimy je mieszanego mięsa najlepiej wołowo-wieprzowego jeszcze lepiej gdy mamy baraninę , całość sekretu nadzienia polega na wmieszaniu w mięso rosołu lub domowego bulionu, który uwolni się podczas gotowania pierożków i efektem otrzymujemy sakiewkę wypełnioną rosołem i klopsikiem z mięsa. Są tak pyszne, że nie można się od nich oderwać!

IMG_20190918_121058
  • 4 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
½ kg mąki pszennej tortowej
Ok. 1 szklanka ciepłej wody
½ łyżeczki soli
1 małe jajko

Farsz mięsny:
25 dag mielonej wołowiny
25 dag mielonej wieprzowiny lub baraniny
1 duża cebula
1 szklanka domowego bulionu lub rosołu
Świeżo mielony pieprz do smaku
Sól morska do smaku
1 pączek natki pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Chinkali-gruzińskie pierożki z mieszanym mięsem

  • 1. Farsz:
    Mieszane mięso mielone mieszamy z drobno posiekaną cebulą i natką pietruszki, wlewamy bulion i całość dokładnie wyrabiamy do momentu aż mięso wchłonie cały bulion, doprawiamy farsz do smaku solą morską i pieprzem i ponownie mieszamy.
  • 2. Ciasto:
    Z podanych składników zagniatamy ciasto pierogowe, wałkujemy cienko-tak jak nawykłe pierożki, wykrawamy z ciasta kółka o śr 10-12 cm na środek każdego kładziemy łyżeczkę mięsnego farszu, krążki składamy na pół , brzegi zwijamy jak harmonijkę i dociskamy do siebie., brzegi można też nieco skręcić.

    Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku przez około 10 -15 minut, od czasu do czasu je mieszając.

    Ugotowane pierożki wyjmujemy delikatnie z wody łyżką cedzakową, wykładamy na talerz , posypujemy odrobiną posiekanej natki, podajemy od razu gorące.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsomięso mielonewołowinakuchnia gruzińskawieprzowinapierogi z mięsemobiadkuchnie światapierożkigorące daniegruzińskie pierożki

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche pierożki z mięsem mielonym

Dodane przez: igraszki losu

Kruche pierożki z mięsem mielonym

Pierogi smażone z ciasta półkruchego...

Samsa – uzbeckie pierożki z mięsem

Dodane przez: Armi As

Samsa – uzbeckie pierożki z mięsem

Bardzo lubię te pyszne pieczone...

Dodane przez: Kwiatuszek20

Pizzowe pierożki z mięsem mielonym

Uwielbiam pizze ale ostatnio za...

Pieczone pierożki z mięsem

Dodane przez: Szarlota

Pieczone pierożki z mięsem

alternatywa dla tradycyjnych pierogów

image-1uw3x5x

Dodane przez: Magster

MINI PIEROŻKI Z MIĘSEM - DO BARSZCZU

Pierogi te podaję do czerwonego...

Pierożki z mięsem.

Dodane przez: kodzaj11

Pierożki z mięsem

Przepis na smaczne pierogi z mięsem,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE