Chinkali-gruzińskie pierożki z mieszanym mięsem

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Na zrobienie domowego chinkali zabierałam się od dawna, kiedyś jadłam w pewnej restauracji i posmakowały mi bardzo.
Przygotowanie ich wcale nie jest trudniejsze od naszych polskich pierożków i nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności. Ciasto pierogowe jest praktycznie takie samo, różni się tylko nadzieniem, robimy je mieszanego mięsa najlepiej wołowo-wieprzowego jeszcze lepiej gdy mamy baraninę , całość sekretu nadzienia polega na wmieszaniu w mięso rosołu lub domowego bulionu, który uwolni się podczas gotowania pierożków i efektem otrzymujemy sakiewkę wypełnioną rosołem i klopsikiem z mięsa. Są tak pyszne, że nie można się od nich oderwać!

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    ½ kg mąki pszennej tortowej
    Ok. 1 szklanka ciepłej wody
    ½ łyżeczki soli
    1 małe jajko

    Farsz mięsny:
    25 dag mielonej wołowiny
    25 dag mielonej wieprzowiny lub baraniny
    1 duża cebula
    1 szklanka domowego bulionu lub rosołu
    Świeżo mielony pieprz do smaku
    Sól morska do smaku
    1 pączek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Chinkali-gruzińskie pierożki z mieszanym mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Mieszane mięso mielone mieszamy z drobno posiekaną cebulą i natką pietruszki, wlewamy bulion i całość dokładnie wyrabiamy do momentu aż mięso wchłonie cały bulion, doprawiamy farsz do smaku solą morską i pieprzem i ponownie mieszamy.
  • 2. Ciasto:
    Z podanych składników zagniatamy ciasto pierogowe, wałkujemy cienko-tak jak nawykłe pierożki, wykrawamy z ciasta kółka o śr 10-12 cm na środek każdego kładziemy łyżeczkę mięsnego farszu, krążki składamy na pół , brzegi zwijamy jak harmonijkę i dociskamy do siebie., brzegi można też nieco skręcić.

    Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku przez około 10 -15 minut, od czasu do czasu je mieszając.

    Ugotowane pierożki wyjmujemy delikatnie z wody łyżką cedzakową, wykładamy na talerz , posypujemy odrobiną posiekanej natki, podajemy od razu gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, wypróbujcie też inne dania kuchni gruzińskiej. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować