REKLAMA

Pielmieni - gruzińskie pierożki

wyświetlono: 95 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Pielmieni robiłam pierwszy raz i jestem bardzo zachwycona ich smakiem i wyglądem. Są bardzo łatwe do przygotowania, lepimy jak pierożka tylko końce zlepiamy ze sobą. Takie pierożki podajemy do rosołu lub zajadamy z kwaśną śmietaną oprószone świeżym mielonym pieprzem.

opublikowany: 13.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 40 min
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    szklanka gorącej wody (tyle ile wchłonie mąka)
    3 łyżki oleju
    szczypta soli


    Farsz:
    400 g mielonego mięsa z baraniny
    cebula posiekana
    pieprz i sól

    Dodatkowo:
    3 litry bulionu warzywnego
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego z baraniny dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz pieprz i sól, wyrabiamy mięsną masę.
  • 2. Do miski przesiewamy mąkę i wlewamy olej, posypujemy solą. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 10 minut pod miseczkę.
  • 3. Ciasto podzielić na połowę i rozwałkować na cienki placek, z którego wykrawać okrągłe placuszki za pomocą literatki lub szklanki. Na każdy placuszek nałożyć porcję farszu mięsnego, zlepiać pierożki a następnie zlepić ze sobą końce pierożków aby powstały zgrabne uszka.
  • pielmieni 4. Przygotowane pielmieni wrzucać na gorący bulion warzywny i gotować 3 minuty od wypłynięcia. Ugotowane pielmieni wyjmować łyżką cedzakową i podawać udekorowane natką pietruszki i marchewką. Zalewać gorącym rosołem.

Porady

Tak przygotowane pielmieni możemy podawać z gęstą śmietaną i świeżo zmielonym pieprzem lub po prostu zalane gorącym rosołem.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Amelka101 Amelka101

Gruzińskie pierożki chinkali

Inne zastosowanie dla mięsa mielonego. Są naprawdę przepyszne.

kategoria: bulion rosół Pierogi kołduny Dania główne opublikowany: 25.10.2017 | wyświetlono: 29488 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kasia_S Kasia S

Chinkali (gruzińskie pierożki)

dodanie bulionu sprawia, iż pierożki są bardzo soczyste

kategoria: Pierogi Dania główne opublikowany: 25.04.2018 | wyświetlono: 3415 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE