Pielmieni - gruzińskie pierożki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pielmieni robiłam pierwszy raz i jestem bardzo zachwycona ich smakiem i wyglądem. Są bardzo łatwe do przygotowania, lepimy jak pierożka tylko końce zlepiamy ze sobą. Takie pierożki podajemy do rosołu lub zajadamy z kwaśną śmietaną oprószone świeżym mielonym pieprzem.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    szklanka gorącej wody (tyle ile wchłonie mąka)
    3 łyżki oleju
    szczypta soli


    Farsz:
    400 g mielonego mięsa z baraniny
    cebula posiekana
    pieprz i sól

    Dodatkowo:
    3 litry bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pielmieni - gruzińskie pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego z baraniny dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz pieprz i sól, wyrabiamy mięsną masę.
  • 2. Do miski przesiewamy mąkę i wlewamy olej, posypujemy solą. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 10 minut pod miseczkę.
  • 3. Ciasto podzielić na połowę i rozwałkować na cienki placek, z którego wykrawać okrągłe placuszki za pomocą literatki lub szklanki. Na każdy placuszek nałożyć porcję farszu mięsnego, zlepiać pierożki a następnie zlepić ze sobą końce pierożków aby powstały zgrabne uszka.
  • pielmieni 4. Przygotowane pielmieni wrzucać na gorący bulion warzywny i gotować 3 minuty od wypłynięcia. Ugotowane pielmieni wyjmować łyżką cedzakową i podawać udekorowane natką pietruszki i marchewką. Zalewać gorącym rosołem.

Porady

Tak przygotowane pielmieni możemy podawać z gęstą śmietaną i świeżo zmielonym pieprzem lub po prostu zalane gorącym rosołem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Baranina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Chinkali (gruzińskie pierożki)

To może cię zainteresować