W sam raz na piątkowy dzień:) Bardzo smaczne , szybkie do przygotowania , z dostępnych składników , i szybko znikające z talerzy:))) A smak , a aromat , i wizualnie - apetyczne:)
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Farsz:
250 g. mrożonego szpinaku
100 g. sera feta
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
2 łyżki masła
1 łyżka przyprawy - suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
2 szczypty pieprzu czarnego - mielonego
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
4 łyżki oleju
2 szczypty soli
Dodatkowo:
osolony wrzątek z dodatkiem oleju
1 cebula
50 g. masła
sól
Pierogi ze szpinakiem , serem feta i przyprawą - suszone pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażam, dodaję rozmrożony szpinak, podsmażam do momentu odparowania płynu, studzę. Do masy dodaję pokrojoną w kostkę ser feta, pieprz, przyprawę - suszone pomidory, mieszam .
2.Do mąki dodaję wodę , olej i sól , zagniatam elastyczne ciasto . Ciasto nakrywam ściereczką , pozostawiam na ok. 20 minut .
3.Ciasto podsypuję mąką , wałkuję , wykrawam koło , na połowę kół nakładam farsz , na farsz nakładam pozostałe koła , zlepiam brzegi , lepię falbanę .
4.Pierogi gotuje w osolonym wrzątku 2 - 3 minuty od wypłynięcia , wykładam łyżką cedzakową na talerze . Na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebule , posypaną lekko solą . Pierogi podaję okraszone cebulką .
Komentarze