Z czystej ciekawosci zrobiłam te pierogi, jest to napewno inna odmiana pierogów niż te ktróre do tej pory miałam okazję jeść, napewno kiedyś jeszcze do nich powrócę:)
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
1 żółtko
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1/2 szklanki dosyć ciepłej wody
sól
Farsz:
ok. 50 dag mrożonego szpinaku
1 cebula
20 dag sera feta
2 ząbki czosnku
pieprz
olej
Pierogi ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać rozdrobniony czosnek i zamrożony szpinak. Podgrzewać wszystko na patelni, aż do odparowania wody. Zdjąć patelnię z ognia, dodać pokrojoną w kostkę fetę, wymieszać i doprawić pieprzem.
2.Ciasto:Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, śmietanę, wodę i sól. Wymieszać wszystko łyżką drewnianą. Kiedy ciasto zacznie się łączyć wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Bardzo dokładnie rękami zarobić ciasto. Zarabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.Jeśli potrzeba podsypywać mąką.Ciasto przełożyć do szklanej lub porcelanowej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 30 min. aby ciasto "odpoczęło"
3.Następnie partiami rozwałkowywać ciasto i szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać farsz łyżeczką.
4.Sklejać pierogi.
5.Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
6.Cebulę pokroic w kostkę, zeumienic na maśle, polać po pierogach
Komentarze