PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA

5 (152 ocen)

  • 2 godz.

Z czystej ciekawosci zrobiłam te pierogi, jest to napewno inna odmiana pierogów niż te ktróre do tej pory miałam okazję jeść, napewno kiedyś jeszcze do nich powrócę:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    1 żółtko
    4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    1/2 szklanki dosyć ciepłej wody
    sól

    Farsz:
    ok. 50 dag mrożonego szpinaku
    1 cebula
    20 dag sera feta
    2 ząbki czosnku
    pieprz
    olej











Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1d8ynaq 1. Farsz:Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać rozdrobniony czosnek i zamrożony szpinak. Podgrzewać wszystko na patelni, aż do odparowania wody. Zdjąć patelnię z ognia, dodać pokrojoną w kostkę fetę, wymieszać i doprawić pieprzem.
  • 2. Ciasto:Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, śmietanę, wodę i sól. Wymieszać wszystko łyżką drewnianą. Kiedy ciasto zacznie się łączyć wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Bardzo dokładnie rękami zarobić ciasto. Zarabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.Jeśli potrzeba podsypywać mąką.Ciasto przełożyć do szklanej lub porcelanowej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 30 min. aby ciasto "odpoczęło"
  • image-144lejp 3. Następnie partiami rozwałkowywać ciasto i szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać farsz łyżeczką.
  • image-16453bj 4. Sklejać pierogi.
  • 5. Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
  • 6. Cebulę pokroic w kostkę, zeumienic na maśle, polać po pierogach
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować