Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sam szpinak z przyprawami, z fetą czy innym serkiem. Ciekawe połączenie uzyskałam z kurczakiem. Miał to być mielony udziec, ale wyszła pierś pokrojona w kostkę i podgotowana z przyprawami i czosnkiem. Wyszły pyszne!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki :
    Ciasto :
    * szklanka mąki pszennej
    * szczypta soli
    * 1/3 szklanki wrzątku
    Nadzienie :
    * 4 szklanki świeżego szpinaku bądź kostka mrożonego
    * filet z kurczaka
    * ząbek czosnku
    * sól, pieprz
    * oliwa z oliwek
    * łyżka jogurtu greckiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę do miski, dodać sól. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat , zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek, oraz pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Przesmażyć, dodać szpinak i dusić całość do miękkości. Przyprawić do smaku. Gdy przestygnie wymieszać farsz z jogurtem. Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Podawać z cebulką - u mnie z prażoną, oraz dowolną zieleniną - u mnie rzeżucha i bazylia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować