Kolejny sposób na pierogi z kapustą i grzybami - tradycyjnie i staropolsko.Niektórym to danie kojarzy się z Wigilią. Dla mnie jest dobrym pomysłem na obiad bez okazji.
Pierogi ze starej kuchni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy farsz:
Kapustę drobno kroimy. Zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy liść laurowy i gotujemy 10 minut.
Cedzimy na sicie. Odrzucamy liść laurowy.
Grzyby gotujemy na małym ogniu aż będą miękkie. Wtedy cedzimy na sicie. Ugotowane kapelusze drobno siekamy.
Podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy kapustę i grzyby. Zasmażamy aż wyparuje nadmiar soku.
Odstawiamy do wystygnięcia.
2.Przygotowujemy ciasto:
Składniki dokładnie wyrabiamy (najlepiej w malakserze).
Ciasto dzielimy na dwie części. Cienko rozwałkowujemy.
3.Przyrządzamy pierogi:
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szklanką krążki.
Na każdy krążek nakładamy farsz, zlepiamy.
Gotujemy w dużej ilości wody - od chwili wypłynięcia przez 3 minuty. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu.
4.Podajemy danie:
Słoninę kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię. Smażymy kilka minut.
Zrumienionymi skwarkami oblewamy pierogi. Podajemy.
Komentarze