Jabłkowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smak jabłek i cynamonu to smak zbliżającej się jesieni.

  • 30 min

Składniki:

  • Babeczki

    Do jednej miski:

    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    2 łyżeczki cynamonu

    Do drugiej miski:

    1 szklanka maślanki lub mleka
    2 jaja
    0,5 szklanki oleju roślinnego
    2 jabłka starte na tarce
    0,5 szklanki miodu (roztopionego)
    1 łyżeczka aromatu waniliowego


    Krem

    250 g twarogu
    60 g miękkiego masła
    100 g cukru pudru
    1 łyżeczka aromatu waniliowego

Jabłkowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon mieszamy.
  • 2. Miód podgrzewamy w niewielkim rondelku aż się rozpuści.
  • 3. Maślankę (lub mleko) roztrzepujemy z jajami, olejem, jabłkami, rozpuszczonym miodem, aromatem waniliowym.
  • 4. Składniki ,,mokre" przekładamy do suchych. Mieszamy.
  • 5. Ciasto nakładamy do formy wyłożonej papilotkami.
  • 6. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 7. Przygotowujemy krem:
    Wszystkie składniki kremu ucieramy na jednolitą białą masę.
  • 8. Krem nakładamy na ostudzone babeczki.

Porady

Jeżeli nie mamy miodu, możemy użyć zwykłego cukru. Nie podgrzewamy go wtedy, po prostu dosypujemy do ,,mokrych" składników.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy