PIEROGI ZE SŁODKĄ KAPUSTĄ

4.43 (202 ocen)

  • 2 godz.

Pierogi z kapustą to propozycja na bezmięsny obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    1 żółtko
    4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    1/2 szklanki dosyć ciepłej wody
    sól


    Farsz:
    1/2 główki kapusty
    1 cebula
    olej
    sól, pieprz do smaku

    Pnadto:
    cebula
    masło
Wystaw ocenę:

4.43 (202 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze słodką kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Kapustę ugotować, odcedzić, przestudzić, odcisnąć i zmielić w maszynce. Cebulępokroić w kostkę, zrumienic na oleju, dodać kapustę lekko podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić.
  • 2. Ciasto:Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, śmietanę, wodę i sól. Wymieszać wszystko łyżką drewnianą. Kiedy ciasto zacznie się łączyć wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Bardzo dokładnie rękami zarobić ciasto. Zarabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.Jeśli potrzeba podsypywać mąką.Ciasto przełożyć do szklanej lub porcelanowej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 30 min. aby ciasto "odpoczęło"
  • image-0ltuckq 3. Następnie partiami rozwałkowywać ciasto i szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać farsz łyżeczką.
  • image-0f2hs7p 4. Sklejać pierogi.
  • 5. Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
  • 6. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na maśle, polać po pierogach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować