Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Po raz pierwszy naszło mnie na taką kombinację i szczerze nie żałuję. W głowie już kolejne pomysły na wykorzystanie kaszy :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na +/- 70 sztuk
    Ciasto:
    Ok 600g mąki
    300ml gorącej wody
    1 płaska łyżeczka soli
    1 małe jajko

    Farsz:
    1 woreczek kaszy gryczanej białej
    300g białego sera
    250g wędzonego, chudego boczku
    1 średniej wielkości cebula biała
    1 mała łyżeczka drobno posiekanej świeżej mięty
    ½ łyżeczki mielonego, kolorowego lub zwykłego pieprzu
    Sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Przesianą mąkę siekamy z wodą i solą, następnie dodajemy roztrzepane jajko. Wyrabiamy na gładką kulę i odstawiamy, by odpoczęło pod szklaną miseczką.
    Farsz:
    Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy. Gdy troszkę się wytopi dodajemy posiekaną drobno cebulę. Rumienimy, lekko studzimy. Kaszę gryczaną gotujemy al’dente w osolonej wodzie, mocno odsączamy z nadmiaru wody i dodajemy do boczku razem z białym serem i miętą. Doprawiamy pieprzem, odrobiną soli (pamiętając o tym, że kasza gotowana była w osolonej wodzie) i dokładnie mieszamy.
    Pierogi:
    Przygotowane ciasto wałkujemy dość cienko- ok 3mm. Wykrawamy szklanką lub stemplem. Nakładamy farsz, zlepiamy. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie, ok 1½ minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Maścimy odrobiną oleju rzepakowego lub pieczarkami przysmażonymi na maśle.
    Odgrzane na maśle pierożki smakują równie dobrze!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Farsz Kasza Nadzienie Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować