Po raz pierwszy naszło mnie na taką kombinację i szczerze nie żałuję. W głowie już kolejne pomysły na wykorzystanie kaszy :)
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Składniki na +/- 70 sztuk
Ciasto:
Ok 600g mąki
300ml gorącej wody
1 płaska łyżeczka soli
1 małe jajko
Farsz:
1 woreczek kaszy gryczanej białej
300g białego sera
250g wędzonego, chudego boczku
1 średniej wielkości cebula biała
1 mała łyżeczka drobno posiekanej świeżej mięty
½ łyżeczki mielonego, kolorowego lub zwykłego pieprzu
Sól do smaku
Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Przesianą mąkę siekamy z wodą i solą, następnie dodajemy roztrzepane jajko. Wyrabiamy na gładką kulę i odstawiamy, by odpoczęło pod szklaną miseczką.
Farsz:
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy. Gdy troszkę się wytopi dodajemy posiekaną drobno cebulę. Rumienimy, lekko studzimy. Kaszę gryczaną gotujemy al’dente w osolonej wodzie, mocno odsączamy z nadmiaru wody i dodajemy do boczku razem z białym serem i miętą. Doprawiamy pieprzem, odrobiną soli (pamiętając o tym, że kasza gotowana była w osolonej wodzie) i dokładnie mieszamy.
Pierogi:
Przygotowane ciasto wałkujemy dość cienko- ok 3mm. Wykrawamy szklanką lub stemplem. Nakładamy farsz, zlepiamy. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie, ok 1½ minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Maścimy odrobiną oleju rzepakowego lub pieczarkami przysmażonymi na maśle.
Odgrzane na maśle pierożki smakują równie dobrze!
Komentarze