Pierogi z włoską ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym z czosnkiem, oliwą, szpinakiem i bazylią.
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
Ciasto na pierogi:
500 g mąki (u mnie orkiszowa) + trochę do podsypania
1 jajo
szczypta soli
szklanka dość ciepłej wody ( tyle ile zabierze mąka)
Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy dołek, wbijamy jajko i szczyptę soli. Zaczynamy zagniatać mąkę z jajkiem, następnie wlewamy dość wolno wodę i drugą ręką zagniatamy w ciasto. Wyrabiamy 8-10 minut. Po wyrobieniu odstawiamy na 30 minut i przykrywamy aby nie wyschło.
Pierogi z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: rozmrozić szpinak i wycisnąć nadmiar wody. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać szpinak i krótko poddusić, odstawić. Następnie dodać sery i wymieszać.
Pierogi:Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka. Rozkładać na środek farsz i zlepić ( użyłam formy do pierogów). Ugotować w osolonym wrzątku. Wyjmować łyżką cedzakową po dwóch minutach od wypłynięcia. Obsmażyć na złoto.
Sos: rozgrzać oliwę, dodać pocięty w plasterki czosnek. Chwilę aromatyzować oliwę, dodać pepperoncino, wlać z puszki pomidory i posolić. Dusić 20 minut. Pod koniec dodać szpinak. Przelać sos na półmisek, ułożyć pierogi i posypać bazylią.
Komentarze