Pierogi z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Pierogi z włoską ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym z czosnkiem, oliwą, szpinakiem i bazylią.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:

    500 g mąki (u mnie orkiszowa) + trochę do podsypania

    1 jajo

    szczypta soli

    szklanka dość ciepłej wody ( tyle ile zabierze mąka)

    Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy dołek, wbijamy jajko i szczyptę soli. Zaczynamy zagniatać mąkę z jajkiem, następnie wlewamy dość wolno wodę i drugą ręką zagniatamy w ciasto. Wyrabiamy 8-10 minut. Po wyrobieniu odstawiamy na 30 minut i przykrywamy aby nie wyschło.

    Farsz:

    opakowanie sera ricotta

    cebula

    ząbek czosnku

    3-4 kostki mrożonego siekanego szpinaku

    sól i pieprz do smaku

    2 łyżki tartego parmezanu

    1 łyżka oliwy

    Sos:

    2 puszki krojonych pomidorów

    2 ząbki czosnku

    2 łyżki oliwy

    1 szczypta papryczki pepperoncino

    1 łyżeczka soli

    2 garście szpinaku baby

    bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: rozmrozić szpinak i wycisnąć nadmiar wody. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać szpinak i krótko poddusić, odstawić. Następnie dodać sery i wymieszać.

    Pierogi:Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka. Rozkładać na środek farsz i zlepić ( użyłam formy do pierogów). Ugotować w osolonym wrzątku. Wyjmować łyżką cedzakową po dwóch minutach od wypłynięcia. Obsmażyć na złoto.

    Sos: rozgrzać oliwę, dodać pocięty w plasterki czosnek. Chwilę aromatyzować oliwę, dodać pepperoncino, wlać z puszki pomidory i posolić. Dusić 20 minut. Pod koniec dodać szpinak. Przelać sos na półmisek, ułożyć pierogi i posypać bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować