Pieczone pierogi ze szpinakiem i ricottą

4.49 (201 ocen)

  • Dla 4 osób

Chrupiące pierogi z aromatycznym farszem.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto :
    - mąka pszenna - 150 g
    - świeże drożdże 10 g
    - śmietana kwaśna 18% - 3 łyżki
    - margaryna - 120 g
    - sól - 1 łyżeczka
    Farsz:
    - szpinak - 250 g
    - ser ricotta - 125
    - czosnek - 2 ząbki
    -sól - d0 smaku
    - pieprz - do smaku
    Dodatkowo :
    - jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Pieczone pierogi ze szpinakiem i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Mąkę przesiewamy z solą.

    Dodajemy margarynę i drożdże rozmieszane ze śmietaną.

    Składniki siekamy nożem i zagniatamy gładkie ciasto.

    Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka.

    Każde jeszcze delikatnie rozwałkowujemy.

    Farsz:

    Szpinak drobno siekamy , podsmażamy na łyżce oliwy.

    Dodajemy drobno posiekany czosnek i doprawiamy do smaku.

    Mieszamy z serkiem ricotta.

    Całośc:

    Na środku ciasta kładziemy porcję farszu, przykładamy drugą częścią i dobrze sklejamy.

    Noże możemy wyciąc delikatny wzorek.

    Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w 190C do momentu aż się zrumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować