Tortellini ze szpinakiem i ricottą w sosie smietanowym

4.37 (174 ocen)

  • 30 min

Pyszne danie w 30 minut :) . Uwielbiam Tortellini i makaranony w sosie smietanowym . Czesto podaje z miksem salata polanych delikatnym dresingiem.

  • 30 min

Składniki:

  • Skladniki dla 2-3 osob :


    * 300 pierozkow tortellini ze szpinakiem i ricottą
    * 500 ml slodkiej smietany 30 %
    * maly brokul
    * 5 dkg szynki gotowanej w plastrach
    * mala cebula
    * maslo , sol ,pieprz
Wystaw ocenę:

4.37 (174 ocen)

Tortellini ze szpinakiem i ricottą w sosie smietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * Brokula nalezy oczyscic , podzielic i zblanszowac
    * Szynke kroimy w cienkie paseczki
    * cebule kroimy w drobna kostke
  • 2. * Tortellini gotujemy krocej o okolo 2 minuty , niz wskazane na opakowaniu ( w wodzie z sola )
    * Cebule dusimy na masle , dodajemy szynke i krotko razem smazymy ( 2 minuty max. )
    * wlewamy smietane i czesto mieszajac , tak aby nie dopuscic do powstania kozucha , na wolnym ogniu redukujemy do momentu powstania gestego sosu . Smietana nie moze sie gotowac , musi pomalu od czasu do czasu bulgotac ( trwa to okolo 20 min. ) .
    *doprawiamy sola i pieprzem
    * Dodajemy tortelini i brokula jak juz bedzie fajny gesty sos i razem pozostawiamy na wolnym ogniu przez okolo 2 minuty .

Porady

Takie danie nalezy jesc zaraz po przygotowaniu , pozniej podgrzane wyglada nie zbyt estetycznie :) Polecam :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Serek Tortellini Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować