Pierogi ze szpinakiem i ricottą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jedne z moich ulubionych pierogów. Delikatny, kremowy farsz i rozpływające się w ustach ciasto. Pycha!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    250 ml gorącej wody
    2 żółtka
    1 1/2 łyżki stopionego masła
    1/2 łyżeczki soli
    Farsz:
    450 g mrożonego szpinaku
    250 g sera ricotta
    4 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    sól (do smaku)
    pieprz czarny mielony (do smaku)
    1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
    1 łyżka oleju
    Dodatkowo:
    2 cebule
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne Jajko Pieróg Ser

Pierogi ze szpinakiem i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Na oleju zeszklić posiekaną drobno cebulę. Dodać mrożony szpinak i smażyć do rozmrożenia i całkowitego odparowania wody. Do szpinaku dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całkowicie wystudzić. Dodać ricottę i starty ser grana padano. Wymieszać.
  • 2. Ciasto: Składniki ciasta na pierogi zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i każdą cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać po 1 1/2 łyżeczki farszu i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do wypłynięcia i dodatkowo 3-4 minuty.
    Na patelni, na oleju z dodatkiem masła zeszklić pokrojone na pióra cebule, w trakcie smażenia dodać szczyptę cukru. Pierogi podawać gorące okraszone zarumienioną cebulą.

Porady

Farsz do tych pierogów powinien być dobrze doprawiony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować