Pierogi z mnóstwem witamin. Można by było nazwać je letnimi. Młoda kapusta , kalarepa , marchew zioła.Całość tworzy niebanalny posiłek. Moja 2 letnia córka zjadła na raz dwa pierogi ze słowami " mamuś jeśćie" :)
Pierogi z młoda kapustą i kalarepą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą , wlewamy wrzątek oraz roztopione masło. Nożem zagniatamy ciasto krojąc je aż powstaną kluski ( tak zaparzamy mąkę) Do ciasta dodajemy jajko , ugniatamy dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło.( Gdy ciasto jest zbyt rzadkie lub suche dodajemy więcej gorącej wody lub mąki)
2.Farsz:Wszystkie warzywa oraz zioła myjemy , osuszamy.Kapustę szatkujemy drobno , marchew ścieramy na tace o dużych oczkach.
W garnku rozgrzewamy masło , wkładamy warzywa.
W między czasie kalarepę obieramy , ścieramy na tace o dużych oczkach , koper oraz natkę pietruszki siekamy drobno.
Kalarepę oraz zioła dodajemy do kapusty , doprawiamy.
Całość dusimy razem do zmięknięcia warzyw co chwila mieszając.
3.Odrywamy po kawałku ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Wykrawamy szklanką kółka.
4.Na każde kółko nakładamy ok. 1 łyżkę farszu.
5.Zlepiamy pierogi dociskając mocno brzegi palcami.
6.Gotujemy w osolonym wrzątku 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą.
7.Podajemy same , polane stopionym masłem i posypane świeżym koprem z natką pietruszki , okraszone cebulą lub odsmażone na tłuszczu.
Komentarze