Pierogi z młoda kapustą i kalarepą

0 (0 ocen)

Pierogi z mnóstwem witamin. Można by było nazwać je letnimi. Młoda kapusta , kalarepa , marchew zioła.Całość tworzy niebanalny posiłek. Moja 2 letnia córka zjadła na raz dwa pierogi ze słowami " mamuś jeśćie" :)

Składniki:

  • ( Na ok. 35-40 pierogów wycinanych szklanką)
    Ciasto:
    300g. mąki pszennej
    1/2 szklanki wrzątku
    2 łyżki roztopionego masła śmietankowego
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    Farsz:
    1/2 główki młodej kapusty
    2 kalarepy
    2 marchewki
    3 łyżki masła śmietankowego
    1/2 pęczka świeżego kopru
    1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
    1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Potrawka

Pierogi z młoda kapustą i kalarepą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na pierogi 1. Ciasto:Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą , wlewamy wrzątek oraz roztopione masło. Nożem zagniatamy ciasto krojąc je aż powstaną kluski ( tak zaparzamy mąkę) Do ciasta dodajemy jajko , ugniatamy dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło.( Gdy ciasto jest zbyt rzadkie lub suche dodajemy więcej gorącej wody lub mąki)
  • farsz na pierogi 2. Farsz:Wszystkie warzywa oraz zioła myjemy , osuszamy.Kapustę szatkujemy drobno , marchew ścieramy na tace o dużych oczkach.
    W garnku rozgrzewamy masło , wkładamy warzywa.
    W między czasie kalarepę obieramy , ścieramy na tace o dużych oczkach , koper oraz natkę pietruszki siekamy drobno.
    Kalarepę oraz zioła dodajemy do kapusty , doprawiamy.
    Całość dusimy razem do zmięknięcia warzyw co chwila mieszając.
  • ciasto na pierogi 3. Odrywamy po kawałku ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Wykrawamy szklanką kółka.
  • ciasto pierogowe z farszem 4. Na każde kółko nakładamy ok. 1 łyżkę farszu.
  • zlepione pierogi 5. Zlepiamy pierogi dociskając mocno brzegi palcami.
  • gotowanie pierogów 6. Gotujemy w osolonym wrzątku 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą.
  • 7. Podajemy same , polane stopionym masłem i posypane świeżym koprem z natką pietruszki , okraszone cebulą lub odsmażone na tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować