PIEROGI Z MIĘSEM, PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ

4.48 (176 ocen)

Najlepszy przepis na ciasto do pierogów ! Najlepszy farsz mięsny jaki jadłam . Domownicy byli zachwyceni. Połączenie mięsa, pieczarek i sera to strzał w dziesiątkę. Inaczej ale ze smakiem ! :)

Składniki:

  • Ciasto:
    * mąka typ 450 3 szkl. ( po 230 g.)
    * woda chłodna 1 szkl.
    * mleko 1-2 łyżki
    * olej 1 łyżka
    * jajko 1 szt.
    * sól 1 łyżeczka

    Farsz:
    * łopatka wieprzowa 700 g.
    * cebula 2 szt.
    * pieczarki 250 g.
    * mozzarella starta 150 g.
    * sól i pieprz do smaku
    * kucharek do smaku
    * olej 3-4 łyżki
    * kostka rosołowa 1 szt.
    * ziele angielskie 3 kulki
    * liście laurowe 2 listki
    * woda do gotowania

    Dodatkowo:
    * woda do gotowania
    * olej 1 łyżka
    * sól 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.48 (176 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Pierogi z mięsem, pieczarkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0xjywbm 1. CIASTO: Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto. Obsypujemy lekko mąką i przykrywamy woreczkiem. (Ciasto powinno chwilę odpocząć, wtedy jest bardziej elastyczne).
  • image-11yh1u3 2. FARSZ: Łopatkę wieprzową myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą tak, aby mięso było zakryte. Dodajemy kostkę rosołową, liście i ziele. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso zmięknie.
  • image-04vwn52 3. Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Podsmażamy na patelni dolewając trochę wody, co chwilę mieszając, aby się nie przypaliły. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rozgrzanego z olejem rondelka. Podsmażamy na złocisty kolor.
  • image-22j9kka 4. Mięso i pieczarki mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy wraz z olejem podsmażoną cebulkę. Mieszamy. Na koniec dodajemy mozzarellę. Ponownie mieszamy.
  • image-1k8sbdv 5. Ciasto dzielimy na pół. Rozwałkowujemy podsypując mąką, na dość cienki placek. Szklanką wykrawamy krążki.
  • image-14f9wvp 6. Na każdym krążku nakładamy łyżkę farszu. Lepimy pierogi.
  • image-17rcvs4 7. Kiedy woda w garnku z solą i olejem zagotuje się wrzucamy po kilka pierogów, gotujemy aż wypłyną na wierzch + 1-2 minutki.

Porady

Pierogi po ugotowaniu można wrzucić na minutę do zimnej wody, aby się nie zlepiały. Dodatek mleka w cieście także powoduje, że pierogi nie będą lepić się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mozzarella Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować