Pierogi z mięsem i pieczarkami

0 (0 ocen)

Chcesz zrobić coś dobrego? Zrób pierogi! Na przykład takie rewelacyjne pierogi z farszem mięsno - pieczarkowym.

Składniki:

  • farsz:
    600 g łopatki wieprzowej bez kości
    500 g pieczarek
    1 średnia cebula
    3 łyżki oleju
    1 liść laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    sól
    pieprz

    ciasto:
    500 g mąki pszennej
    1 małe jajko
    1 łyżka oleju
    1,5 płaskiej łyżeczki soli
    125 ml mleka
    125 ml wrzącej wody
    mała szczypta suszonych drożdży

    dodatkowo:
    mąka do podsypywania
    sól
    2-3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, kroimy w kawałki i obsmażamy na łyżce oleju, następnie lekko solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, podlewamy niewielką ilością wody (ok. pół szklanki) i dusimy pod przykryciem 30 minut. Lekko studzimy i wyjmujemy mięso. Wywar zachowujemy.
  • 2. Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i smażymy na łyżce oleju do odparowania płynu. Wyjmujemy pieczarki i odstawiamy do wystudzenia. Do pozostałego po smażeniu pieczarek oleju dodajemy jeszcze 1 łyżkę i podsmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę na złoty kolor.
  • 3. Mięso i pieczarki mielimy w maszynce, dodajemy przesmażoną cebulę, 3-4 łyżki pozostawionego wywaru i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
  • 4. Mąkę mieszamy z suszonymi drożdżami i solą, dodajemy 1 łyżkę oleju, roztrzepane jajko oraz wrzątek wymieszany z mlekiem. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odkładamy na 30 minut, następnie wałkujemy placki, wykrawamy szklanką krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi.
  • 5. Pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku z dodatkiem 2-3 łyżek oleju 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką.

Porady

Wywar pozostały z duszenia mięsa można dodać do zupy lub sosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować