Pierogi z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy, kroimy w kawałki i obsmażamy na łyżce oleju, następnie lekko solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, podlewamy niewielką ilością wody (ok. pół szklanki) i dusimy pod przykryciem 30 minut. Lekko studzimy i wyjmujemy mięso. Wywar zachowujemy.
2.Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i smażymy na łyżce oleju do odparowania płynu. Wyjmujemy pieczarki i odstawiamy do wystudzenia. Do pozostałego po smażeniu pieczarek oleju dodajemy jeszcze 1 łyżkę i podsmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę na złoty kolor.
3.Mięso i pieczarki mielimy w maszynce, dodajemy przesmażoną cebulę, 3-4 łyżki pozostawionego wywaru i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
4.Mąkę mieszamy z suszonymi drożdżami i solą, dodajemy 1 łyżkę oleju, roztrzepane jajko oraz wrzątek wymieszany z mlekiem. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odkładamy na 30 minut, następnie wałkujemy placki, wykrawamy szklanką krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi.
5.Pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku z dodatkiem 2-3 łyżek oleju 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką.
Porady
Wywar pozostały z duszenia mięsa można dodać do zupy lub sosu.
Komentarze