Pierogi z mięsem, mozzarellą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: na oleju zeszklić posiekaną cebulkę, dodać zmiażdżony czosnek i mięso. Doprawić do smaku i usmażyć. Ostudzić. Do farszu dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i suszone pomidorki.
Ciasto: w misce wymieszać mąkę z solą. Dodać olej i stopniowo wlewać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć folią i odstawić na pół godziny aby odpoczęło.
Ciasto cienko rozwałkować i dużą szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżce farszu i zlepiać pierogi.
Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie ok 2-3 minuty od wypłynięcia.
Takie pierogi podaję usmażone na oleju i posypane zieleniną.
Komentarze