Pierogi z mięsem, mozzarellą i pomidorami

4.5 (193 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Pyszne i aromatyczne pierogi z trochę nietypowym farszem. Można podać okraszone zeszkloną cebulką lub usmażone i posypane zieleniną.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    2,5 szkl mąki pszennej

    szczypta soli

    2 łyżki oleju

    ok 1 szkl gorącej wody


    Farsz:

    500 g mięsa mielonego np. z łopatki

    2 łyżki oleju

    kulka mozzarelli

    kilka suszonych pomidorów

    łyżeczka koncentratu pomidorowego

    sól, pieprz, oregano

    mała cebulka

    ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Pierogi z mięsem, mozzarellą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: na oleju zeszklić posiekaną cebulkę, dodać zmiażdżony czosnek i mięso. Doprawić do smaku i usmażyć. Ostudzić. Do farszu dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i suszone pomidorki.


    Ciasto: w misce wymieszać mąkę z solą. Dodać olej i stopniowo wlewać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć folią i odstawić na pół godziny aby odpoczęło.

    Ciasto cienko rozwałkować i dużą szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżce farszu i zlepiać pierogi.

    Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie ok 2-3 minuty od wypłynięcia.


    Takie pierogi podaję usmażone na oleju i posypane zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Mięso Mozzarella Suszone pomidory

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować