Pierogi z mięsem i pieczarkami

4.48 (182 ocen)

Jak zwykle zostało mięso z rosołu - tym razem indycze i kurze. I znowu zrobiłam pierogi. Ale tym razem dodałam do mięsa pieczarki, co okazało się bardzo dobrym pomysłem. Farsz z mięsem, pieczarkami i cebulą jest wyjątkowo smaczny. Polecam!

Składniki:

  • ciasto na pierogi
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki gorącej wody
    farsz (ok 50 szt)
    ok 200 g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie był to kurczak i indyk)
    2 średnie cebule
    250 g pieczarek
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki sosu sojowego ciemnego
    sól
    pieprz
    ostra papryka do smaku
    oliwa i masło do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.ciasto
    przesianą mąkę zalać gorącą wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jezeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.
    Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba.
  • 2. 2.farsz
    Mięso posiekać nożem lub w blenderze. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na oliwie z masłem. Zajmuje to trochę czasu - smażymy na niewielkim ogniu. Pietruszkę posiekać.Pieczarki umyć osuszyć, pokroić w plasterki, przesmażyć na oliwie na złoto, a następnie rozdrobnić w blenderze. Przestudzoną cebulę, pieczarki i posiekaną pietruszkę dodać do mięsa. Dodać sos sojowy. Dobrze wymieszać, przyprawić solą, dużą ilością pieprzu i ostrej papryki (do smaku)
  • 3. 3. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po odpowiedniej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką.
  • 4. 4.Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia - im cieńsze ciasto, tym krócej . Podawać polane masłem i zrumienioną na nim cebulą. Smacznego!

Porady

Nie wykorzystałam całego ciasta - z reszty zrobiłam domowy makaron

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować