Pierogi z mięsem i pieczarkami

4.45 (165 ocen)

  • 60 min

Przepis powstał dla odmiany zwykłych pierogów z mięsem. Od tej pory jeśli robię pierogi z mięsem to tylko wg tego przepisu. Nadzienie nie jest suche a wręcz bardzo wilgotne dzięki pieczarkom.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ok. 1 kg mąki pszennej
    2 jajka
    ok. 1,5 szklanki wody
    Farsz:
    ok. 0,5 kg gotowanego mięsa wieprzowego (łopatka, karczek)
    30 dag pieczarek
    1 jajko
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka tymianku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.45 (165 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto dobrze wyrobić. Wody dodać tyle, żeby składniki się połączyły, ok. półtorej szklanki. Gdyby ciasto się kleiło dosypać mąki. Gotowe ciasto rozwałkować nie za grubo i szklanką wykrawać kółka.
  • 2. Gotowane mięso wieprzowe zmielić.
    Pieczarki zetrzeć na tartce i dużych oczkach i dusić, aż woda wyparuje (nie mielić).
    Mięso, pieczarki, jajko oraz przyprawy dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na każde wykrojone kółko nałożyć łyżeczkę farszu i skleić brzegi. Układać na tacy oprószonej mąką. Gotować w osolonym wrzątku ok. 10 min.
    Podawać z ulubionym sosem, masłem, lub skwarkami. Smacznego :)

Porady

Z podanych składników wyszło mi trochę ponad 100 pierogów :) Pierogi można przechować do następnego dnia. Wystarczy je ugotować, ostudzone włożyć warstwami do miski (warstwy oddzielam papierem do pieczenia, aby pierogi się nie posklejały) i schować do lodówki. Do pierogów wykorzystuję obrane i zamrożone mięso z kości schabu, na których gotowana była zupa np. pomidorowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Papryka Pieczarki Tymianek Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować