Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami

  • wyświetlono: 19370 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Są to pierogi kóre w mojej rodzinie wszyscy kochają jeść najbardziej.Nie są to jakieś pierogi orginalnego przepisu tylko takie moje ,własne.

emalitowska

Składniki

Ciasto:
1,5 szkl. ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
ponad 2,5 szkl. mąki pszennej
1 jajo
Farsz:

0,5 kg kapusty kiszonej
Garść suszonych grzybów
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 mniejsze cebule
2-3 łyżki tłuszczu do smażenia
pieprz
cukru do smaku
łyżka masła

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami

  • Grzyby moczymy1. Grzyby namaczamy w wodzie dzień wcześniej.
  • smażymy cebulę z grzybami2. Kapuste jeśli jest kwaśna pluczemy i gotujemy do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym.Grzyby gotujemy w tej samej wodzie w której się moczyły również do miękkości.Na patelni topimy masło i szklimy cebulę pokrojoną w kostkę.Do cebuli dodajemy godsączone grzyby chwilę smażymy mieszając.
  • gotowy farsz3. Ugotowaną kapustę odsączamy z wody i kroimy na bardzo drobno wyciągając z niej ziele angielskie i liście laurowe wkładamy spowrotem do garnka.Do kapusty dodajemy przesmażone i również drobno pokrojone grzyby z cebulą(ja czasami grzyby z cebulą blenderuje niezbyt dokladnie)Doprawiamy pieprzem ,cukrem do smaku i odrobiną oleju przesmażamy całość jeszcze chwilę.Zostawiamy do ostygnięcia.
  • ciasto na pierogi4. Ciasto:na stolnicę wykładamy mąkę robimy zagłębienie wbijamy jajo i dajemy sól,powoli zagniatamy dodając ciepląwodę.Wyrabiamy sprężyste ciasto,odkładamy na chwilę przykrywając ściereczką
  • lepienie pierogów5. Ciasto wałkujemy ,szklanką wykrawamy kółka i nakładamy do środka farsz. Mocno sklej brzegi, uważając aby przy krawędziach nie pozostała nawet odrobina farszu. Inaczej ciasto nie sklei się.
  • pierogi6. Ulepione pierogi układaj na posypanej mąką tacy. Pierogi wrzuć na gotującą się osoloną wodę. Kiedy wypłyną na wierzch, gotuj 5 min. Wyjmij łyżką cedzakową i przelej ciepłą wodą. Na patelni podsmaż na maśle cebulkę posiekaną w kostkę i posyp nią pierogi.

Porady

Jeśli lepiąc pierogi ciasto nie chce się skleić, brzegi leciutko zmosz palcami namoczonymi w wodzie

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Dodane przez: mysza75

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi obowiązkowo królują u mnie...

Pierogi z kiszoną kapustą, kaszą gryczaną i mrożonymi grzybami.

Dodane przez: bienpyt

Pierogi z kiszoną kapustą, kaszą gryczaną...

Danie dla dużej rodziny o niewielkim...

pierogi

Dodane przez: izaa_a

pierogi z kapustą i grzybami...

wigilijne z kapustą i grzybami

image-1kr2vwx

Dodane przez: wiesiołek

Pierogi z pieczarkami i suszonymi grzybami

Powiało już gdzie nie gdzie świątecznym...


Pierogi z kapustą i grzybami

Dodane przez: alaaa

Pierogi z kapustą i grzybami

Dzisiaj proponuję pierogi z farszem...

Pierogi z kapustą i grzybami

Dodane przez: bogusia82

Pierogi z kapustą i grzybami

Takie pierogi zawsze przygotowuję...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE