Pierogi z kaszanką i watróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę , podzielić na pół. Do jednej z nich dodać sól i zaparzyć gorącą wodą. Poczekać aż wystygnie , zagnieść ciasto , wlewając olej. Odstawić pod przykryciem.
Kaszankę rozdrobnić . Cebulę pokroić w kostkę , podsmażyć na oleju. Zdjąć z patelni , na pozostałym tłuszczu podsmażyć wątróbkę pokrojoną w kostkę. Jabłko obrać ze skórki , pokroić w kostkę. Kaszankę , wątróbkę, jabłko i cebulę połączyć. Doprawić solą i pieprzem.
Z ciasta formować wałek , odkrawać po kawałku , formować placuszki. Na każdy placuszek kłaść farsz i zlepić. Pierogi wrzucać na gotującą się wodę. Gotować na wolnym ogniu 5 min.
Ugotowane pierogi ułożyć na półmisku , okrasić rozpuszczonym tłuszczem i skwarkami. Smacznego.
Komentarze