Pierogi z kaszanką

0 (0 ocen)

Bardzo lubimy pierogi. Tym razem zrobiłam z kaszanką i okazało się, że to był dobry pomysł.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl mąki
    1 łyżeczka masła
    1/2 szkl gorącej wody
    1 /2 szkl zimnej wody
    szczypta soli

    Nadzienie:
    400 g kaszanki
    8 połówek suszonych pomidorów
    2 plastry boczku wędzonego
    1/2 cebuli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, dodać masło i gorącą wodę. Mieszać widelcem.
    Następnie dodać zimną wodę i zagnieść elastyczne miękkie ciasto. Ilość wody zależy od stopnia wilgotności mąki. Przykryć ciasto ściereczką i niech odpocznie kilka minut.
  • 2. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć z odrobiną oleju z pomidorów. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i razem lekko zrumienić. Dodać kaszankę i pokrojone w kostkę pomidory. Chwilę smażyć, gdy kaszanka się rozpadnie, nadzienie gotowe. Przed lepieniem nadzienie schłodzić. Jeżeli kaszanka była słabo doprawiona to doprawić do smaku pieprzem i solą.
  • 3. Ciasto cienko wałkować, wycinać szklanką, nakładać farsz i dokładnie zlepiać. Gotować w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką z boczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować