Pierogi z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, dodać masło i gorącą wodę. Mieszać widelcem.
Następnie dodać zimną wodę i zagnieść elastyczne miękkie ciasto. Ilość wody zależy od stopnia wilgotności mąki. Przykryć ciasto ściereczką i niech odpocznie kilka minut.
2.Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć z odrobiną oleju z pomidorów. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i razem lekko zrumienić. Dodać kaszankę i pokrojone w kostkę pomidory. Chwilę smażyć, gdy kaszanka się rozpadnie, nadzienie gotowe. Przed lepieniem nadzienie schłodzić. Jeżeli kaszanka była słabo doprawiona to doprawić do smaku pieprzem i solą.
3.Ciasto cienko wałkować, wycinać szklanką, nakładać farsz i dokładnie zlepiać. Gotować w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką z boczkiem.
Komentarze