Kasza, duszona cebulka i aromatyczne podgrzybki doskonale sprawdzą się jako nadzienie wigilijnych pierożków. Smakują wybornie podsmażane jak również z wody i okraszone cebulką.
Pierogi z kaszą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: Grzyby opłukać, zalać ciepłą wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia grzyby zagotować, odcedzić i drobno posiekać.
Kaszę ugotować w osolonym wrzątku.
Na maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać grzyby, doprawić do smaku. Wymieszać z kaszą.
2.Ciasto: Składniki połączyć ze sobą i zagnieść gładkie ciasto. Wyrabiać aż stanie się elastyczne. Następnie rozwałkować ciasto, wykrawać kółka.
3.Wykonanie: Nakładać farsz na wycięte z ciasta kółka i zlepiać dokładnie brzegi. Pierogi gotować w osolonym wrzątku na średnim ogniu jeszcze przez 2 minuty odkąd wypłyną na powierzchnię.
Komentarze