Pierogi z kaszą i grzybami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kasza, duszona cebulka i aromatyczne podgrzybki doskonale sprawdzą się jako nadzienie wigilijnych pierożków. Smakują wybornie podsmażane jak również z wody i okraszone cebulką.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz:
    - 1 torebka (100 g) kaszy jęczmiennej
    - 300 g suszonych grzybów
    - 1 łyżka masła
    - 1 duża cebula
    - sól, pieprz
    Ciasto:
    - 500g mąki Puszystej Poznańskiej Lubella
    - 250ml ciepłej wody
    - 1 łyżeczka oleju
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Grzyby opłukać, zalać ciepłą wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia grzyby zagotować, odcedzić i drobno posiekać.
    Kaszę ugotować w osolonym wrzątku.
    Na maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać grzyby, doprawić do smaku. Wymieszać z kaszą.
  • 2. Ciasto: Składniki połączyć ze sobą i zagnieść gładkie ciasto. Wyrabiać aż stanie się elastyczne. Następnie rozwałkować ciasto, wykrawać kółka.
  • 3. Wykonanie: Nakładać farsz na wycięte z ciasta kółka i zlepiać dokładnie brzegi. Pierogi gotować w osolonym wrzątku na średnim ogniu jeszcze przez 2 minuty odkąd wypłyną na powierzchnię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować