REKLAMA

Pierogi z kiszoną kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami

wyświetlono: 1047 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Pierogi z kiszoną kapustą, aromatycznymi grzybami i śliwkami suszonymi, które wnoszą ciekawy, słodkawy smak. Bardzo smaczne danie na wigilijny stół.

opublikowany: 11.11.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
    1 cebula
    200 g pieczarek
    1 garść suszonych grzybów leśnych
    50 g śliwek suszonych
    1 łyżka miodu prawdziwego płynnego
    sól
    pieprz czarny
    majeranek
    olej rzepakowy
    olej rydzowy

    CIASTO NA PIEROGI:

    3 szklanki mąki pszennej typ 500
    1 szklanka ciepłej wody
    1 łyżka oleju rzepakowego
    szczypta soli
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • ciasto z farszem 1. Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin, a następnie ugotować w tej samej wodzie.
    Suszone śliwki zalać wrzątkiem i odstawić.
    Pieczarki posiekać i obsmażyć.
    Kapustę przepłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości. Odsączyć z wody i przestudzoną zmielić w maszynce do mielenia, razem ze śliwkami, grzybami leśnymi i pieczarkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju. Dodać zmielone składniki, chwilę obsmażać doprawiając solą, pieprzem, majerankiem i miodem.
  • 2. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. Na środku zrobić wgłębienie, wlać olej i dolewać ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 20 min, aby ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując dodatkowo mąką na grubość ok 3 mm. Wycinać koła o średnicy 5 cm. Nakładać na każdy krążek porcję nadzienia i zlepiać pierogi. Gotować w dużym garnku ok 5 minut od momentu wypłynięcia. Podawać gorące polane np olejem rydzowym lub rzepakowym. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Klaudia0318 klaudia0318

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybkami.

kategoria: Pierogi kapusta kiszona opublikowany: 20.12.2013 | wyświetlono: 51033 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Bożena Z. ja.

Pierogi z kapustą kiszoną , suszonymi grzybami i orzechami

pierogi postne!-smaczne aromatyczne i wyjatkowe-polecam na wigilię i nie tylko:)

kategoria: Pierogi opublikowany: 11.12.2018 | wyświetlono: 471 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE