Córeczki prosiły o pierożki więc stwierdziłam,że skoro robię dla nich mogę jakoś wersję mniej kaloryczną zrobić dla siebie. Co prawda ciasto mogło, by być z ciemnej mąki, ale już mi się nie chciało robić innego ciasta.
Składniki:
Farsz:
100 g ugotowanej kapusty kiszonej
150 g żółtej cukinii
115 g zielonej cukinii
½ papryki czerwonej-35 g
1 ząbek czosnku
3 gałązki natki pietruszki
Sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka cząbru suszonego
½ łyżeczki oleju rzepakowego
Ciasto:
150 g mąki pszennej
Sól-1/4 łyżeczki
Około 50-70 ml wody ( ile zbierze mąka)
Pierogi z kapustą i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Warzywa umyć i osuszyć. Czosnek i natkę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim czosnek i natkę. Obie cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na patelnię, dodać 2-3 łyżki wody i wstępnie poddusić
2.Paprykę pokroić w małą kostkę, przełożyć do cukinii.
3.Ugotowaną kapustę posiekać i również dodać na patelnię i dusić całość do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cząbrem. Zdjąć z ognia i ostudzić.
4.Ciasto:
Do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz wlewać wodę i wyrabiać ciasto. Powinno być elastycznie i gładkie. Odłożyć pod przykryciem na około 30 minut.
Następnie rozwałkować na cienki placek i pokroić na kwadraty. Nałożyć po 2 łyżeczki farszu i zlepiać. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać od razu.
Smacznego!
Komentarze