Pierogi z kapustą i cukinią

0 (0 ocen)

Córeczki prosiły o pierożki więc stwierdziłam,że skoro robię dla nich mogę jakoś wersję mniej kaloryczną zrobić dla siebie. Co prawda ciasto mogło, by być z ciemnej mąki, ale już mi się nie chciało robić innego ciasta.

Składniki:

  • Farsz:

    100 g ugotowanej kapusty kiszonej
    150 g żółtej cukinii
    115 g zielonej cukinii
    ½ papryki czerwonej-35 g
    1 ząbek czosnku
    3 gałązki natki pietruszki
    Sól, pieprz do smaku
    1 łyżeczka cząbru suszonego
    ½ łyżeczki oleju rzepakowego

    Ciasto:

    150 g mąki pszennej
    Sól-1/4 łyżeczki
    Około 50-70 ml wody ( ile zbierze mąka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pieróg

Pierogi z kapustą i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0awc6oa 1. Farsz:
    Warzywa umyć i osuszyć. Czosnek i natkę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim czosnek i natkę. Obie cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na patelnię, dodać 2-3 łyżki wody i wstępnie poddusić
  • image-1evt2h4 2. Paprykę pokroić w małą kostkę, przełożyć do cukinii.
  • image-11sxau0 3. Ugotowaną kapustę posiekać i również dodać na patelnię i dusić całość do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cząbrem. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • image-21sdwq6 4. Ciasto:
    Do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz wlewać wodę i wyrabiać ciasto. Powinno być elastycznie i gładkie. Odłożyć pod przykryciem na około 30 minut.
    Następnie rozwałkować na cienki placek i pokroić na kwadraty. Nałożyć po 2 łyżeczki farszu i zlepiać. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać od razu.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować