Pierogi z grzybami

4.5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W sezonie grzybowym obowiązkowa pozycja :D

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki
    1 łyżka oleju
    1 płaska łyżeczka soli
    wrzątek
    farsz:
    1 kg grzybów leśnych
    1 cebula
    1 marchewka
    50 g kaszy manny
    1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić, pokroić i wrzucić na 5 minut na osolony wrzątek. Odcedzić. Cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać startą na tarce marchewkę, podsmażyć kilka minut i dodać grzyby i natkę pietruszki. Całość podsmażyć, a następnie zmielić w maszynce na najgrubszym sitku i doprawić do smaku. Na końcu dodać kaszę mannę. Do mąki z solą i olejem dodać tyle wrzątku, żeby zagnieść elastyczne ciasto, a następnie cienko jest rozwałkować i wykrawać szklanką krążki, nakładać na każdy po łyżce farszu i sklejać. Pierogi układać na posypanej mąkę desce, a następnie wrzucić na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie podsmażone i skropione sosem sojowo-grzybowym. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podgrzybki Grzyby leśne Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować