Pierogi z gęsiną

4.5 (196 ocen)

Pyszny sposób na wykorzystanie pieczonych resztek gęsich

Składniki:

  • ciasto na pierogi
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki gorącej wody
    farsz
    ok 300 g pieczonego mięsa gęsi
    2 - 3 średnie cebule
    5 - 6 ząbków czosnku
    pęczek natki pietruszki
    majeranek
    sól
    pieprz
    łyżka roztopionego gęsiego smalcu
    gęsi smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z gęsiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto
    przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.
    Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba.
    farsz
  • 2. mięso drobno posiekać. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na gęsim smalcu. Zajmuje to trochę czasu - smażymy na niewielkim ogniu. Pietruszkę posiekać. Czosnek posiekać Przestudzoną cebulę, czosnek i posiekaną pietruszkę dodać do mięsa. Dodać roztopiony smalec. Jeżeli nadal farsz wydaje się nam za suchy, można wlać parę łyżek bulionu (najlepiej oczywiście gęsiego). Dobrze wymieszać, przyprawić solą, majerankiem i dużą ilością pieprzu.
  • 3. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką.
  • image-087jr6u 4. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać polane masłem i zrumienioną na nim cebulą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.51 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Gołąbki  z gęsiną

To może cię zainteresować