Pierogi z gęsiną i śliwkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pierogi z gęsiną i śliwkami to pyszna propozycja na obiad. Dodatek śliwek sprawia, że smakują jeszcze lepiej

  • 30 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    200ml gorącej wody
    szczypta soli
    1 łyżeczka oleju

    nadzienie:
    400g mięsa z gęsi (skrawki pieczonej gęsi, udek albo gotowanej gęsiny z rosołu)
    1 cebula
    100g suszonych śliwek
    2 wędzone śliwki
    3 łyżki oleju
    ok pół szklanki bulionu
    1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta
    szczypta majeranku
    świeżo mielony czarny pieprz
    sól
    1 łyżka masła
    listki szałwii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z gęsiną i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut.
  • 2. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Śliwki pokroić w drobną kostkę.
    Mięso zmielić, dodać cebule i śliwki, podlać bulionem, żeby masa nie była za sucha, wymieszać, doprawić do smaku.
  • 3. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi.
    W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gotować ok 1-1,5 minuty od wypłynięcia (czas gotowania zależy od grubości ciasta).
    Podawać z posmażonymi na maśle listkami szałwii.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować