Pierogi z buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiewamy na stolnicę mąkę , dodajemy olej oraz stopniowo dolewamy wodę , zagniatamy ciasto .Przykrywamy wilgotną ściereczką , odstawiamy ciasto , aby odpoczęło .
Buraczki gotujemy w mundurkach . Po ugotowaniu wyjmujemy z wody , studzimy . Ścieramy na tarce z dużymi oczkami . Dodajemy pokruszony ser oraz cebulkę pokrojoną w kostkę i usmażoną na maśle .Doprawiamy całość do smaku , dodajemy bułkę tartą , mieszamy farsz .
Ciasto na pierogi wałkujemy , wykrawamy koła , nakładamy po łyżeczce farszu . Pierogi dokładnie zlepiamy .W dużym garnku gotujemy osoloną wodę, wrzucamy na wrzątek pierogi , mieszamy .Po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 4-5 minut .
Masło rozpuszczamy w rondelku , łuskamy orzechy , drobno kroimy i wrzucamy na masło , dodajemy tymianku , chwilkę smażymy , solimy do smaku .
Gotowe pierogi polewamy masłem orzechowym .Polecam!
Porady
Pierogi są bardzo dobre, również po odsmażeniu na patelni .
Komentarze