PIEROGI Z BURACZKÓW

4.5 (180 ocen)

  • 1 min

Pierogi są mojego autorstwa . Eksperyment się udał , wyszły bardzo smaczne .

  • 1 min

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
    500 g mąki poznańskiej
    1 szklanka ciepłej wody
    3 łyżki oleju

    Farsz:
    2 średnie buraczki ćwikłowe
    50 g sera Lazur błękitnego
    1 mała cebula
    pieprz ziołowy
    sól do smaku
    2 łyżki masła

    Polewa:
    4 łyżki masła
    4 łyżki orzechów włoskich obranych
    sól do smaku
    szczypta suszonego tymianku
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Buraczki

Pierogi z buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiewamy na stolnicę mąkę , dodajemy olej oraz stopniowo dolewamy wodę , zagniatamy ciasto .Przykrywamy wilgotną ściereczką , odstawiamy ciasto , aby odpoczęło .
    Buraczki gotujemy w mundurkach . Po ugotowaniu wyjmujemy z wody , studzimy . Ścieramy na tarce z dużymi oczkami . Dodajemy pokruszony ser oraz cebulkę pokrojoną w kostkę i usmażoną na maśle .Doprawiamy całość do smaku , dodajemy bułkę tartą , mieszamy farsz .
    Ciasto na pierogi wałkujemy , wykrawamy koła , nakładamy po łyżeczce farszu . Pierogi dokładnie zlepiamy .W dużym garnku gotujemy osoloną wodę, wrzucamy na wrzątek pierogi , mieszamy .Po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 4-5 minut .
    Masło rozpuszczamy w rondelku , łuskamy orzechy , drobno kroimy i wrzucamy na masło , dodajemy tymianku , chwilkę smażymy , solimy do smaku .
    Gotowe pierogi polewamy masłem orzechowym .Polecam!

Porady

Pierogi są bardzo dobre, również po odsmażeniu na patelni .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować