Pierogi z boćwinką

0 (0 ocen)

Tych pierogów nie może zabraknąć na stole, kiedy pojawiają się wiosną pierwsze, młode warzywa. Bardzo smaczne!

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki bez buraczków
    1 cebula
    350g twarogu tłustego
    1 ząbek czosnku
    2-3 łyżki koperku
    ok 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego
    1 łyżka masła
    2 łyżki soku z cytryny
    sól
    pieprz czarny mielony

    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka gorącego mleka
    1 łyżka oleju
    1 szczypta soli
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z boćwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04ujc8w 1. Botwinkę drobno posiekać i obsmażyć na rozpuszczonym maśle. Skropić sokiem z cytryny. Wlać bulion tak, aby wszystko było przykryte. Gotować na małym ogniu, bez przykrycia, aż będzie miękka. Cały płyn powinien odparować.
  • image-0hilp30 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przyrumienić. Dodać do twarogu razem z miękką botwinką i roztartym czosnkiem. Wszystko razem wymieszać i doprawić. Koperek posiekać i dodać do różowego twarogu. Połączyć i odstawić do lodówki.
  • image-02he4pg 3. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, olej i żółtko. Zrobić na środku zagłębienie i wlewać powoli gorące mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 10min. Rozwałkować. Wyciąć koła o średnicy ok 5cm. Nakładać łyżeczką porcję różowego twarogu i zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie 3minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z masłem lub śmietaną. Smacznego!

Porady

Nadzienie do pierogów najlepiej przygotować dzień wcześniej i odstawić do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Koper Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować