Pierogi z boćwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinkę drobno posiekać i obsmażyć na rozpuszczonym maśle. Skropić sokiem z cytryny. Wlać bulion tak, aby wszystko było przykryte. Gotować na małym ogniu, bez przykrycia, aż będzie miękka. Cały płyn powinien odparować.
2.Cebulę pokroić w drobną kostkę i przyrumienić. Dodać do twarogu razem z miękką botwinką i roztartym czosnkiem. Wszystko razem wymieszać i doprawić. Koperek posiekać i dodać do różowego twarogu. Połączyć i odstawić do lodówki.
3.Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, olej i żółtko. Zrobić na środku zagłębienie i wlewać powoli gorące mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 10min. Rozwałkować. Wyciąć koła o średnicy ok 5cm. Nakładać łyżeczką porcję różowego twarogu i zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie 3minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z masłem lub śmietaną. Smacznego!
Porady
Nadzienie do pierogów najlepiej przygotować dzień wcześniej i odstawić do lodówki.
Komentarze