PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874pierogi ruskie z cebulkąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/11/pierogi.jpeg42243136http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pierogi-ruskie-z-cebulka
300 g ugotowanych ziemniaków
• 300 g sera białego
• 4 cebule
• kilka łyżek oleju
• sól i czarny pieprz
Sposób przygotowania przepisu:
pierogi ruskie z cebulką
1.
Przygotowanie farszu do pierogów.
Ziemniaki obieram, gotuję i przeciskam przez prasę.
Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na złoto na oliwie.
W misce łączę rozdrobnione ziemniaki z cebulą, serem , solą oraz pieprzem i wrabiam farsz .
Ciasto na pierogi .
Mąkę dodajemy do miski , robimy w mące dołek dodajemy jajko , sól, masło oraz wodę.
Łączymy wszystko razem i zagniatamy ciasto około 7 minut
( ciasto nie może się kleić do ręki)
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy tam przez 20minut.
Stolnicę posypuję mąką i wałkuję na niej cienkie ciasto. Wycinam kółka wycinarkami lub szklanką. Na środek każdego kółka układam czubatą łyżeczkę farszu
. Rogi ciasta smaruję wodą i zlepiam robiąc falbankę lub dociskając widelcem,
Pierogi układam na ściereczce wysypanej mąką i przykrywam, aby nie wysychały
. Gotuję partiami kilka minut aż wypłyną i zrobią się miękkie.
Pierogi podaję z odsmażam na patelni i polewam złoto cebulką.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze