Jest to jedno z moich popisowych dań, rodzina i znajomi zawszy chętnie sięgają po moje pierogi :)
2 godz.
Składniki:
Na ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
ok 1 szklanka letniej wody
1/2 łyżeczki soli
kilka kropel oleju
1 całe jajko i 1 żółtko
Farsz:
1/2 kg ziemniaków
30 dag sera białego
1-2 cebule
olej
sól
pieprz
omasta:
ok 3 cebule
olej
kostka grzybowa
Pierogi ruskie z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, wodę olej i sól.Wyrabiamy ciasto, ma być wolne.Rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka.
2.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i mielimy. Biały ser również mielimy. Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy do miękkości. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Gdy farsz jest gotowy układamy go łyżeczkami na wydrążonych kólkach i lepimy pierogi.
3.Cebulę na omastę kroimy w kostkę smażymy na oliwie dodając kostkę grzybową. Smażymy do miękkości.
Porady
Pierogi można również podawać na przykład ze słoninką.
Komentarze