Pierogi ruskie z cebulką

4.48 (178 ocen)

  • 2 godz.

Jest to jedno z moich popisowych dań, rodzina i znajomi zawszy chętnie sięgają po moje pierogi :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    ok 1 szklanka letniej wody
    1/2 łyżeczki soli
    kilka kropel oleju
    1 całe jajko i 1 żółtko
    Farsz:
    1/2 kg ziemniaków
    30 dag sera białego
    1-2 cebule
    olej
    sól
    pieprz
    omasta:
    ok 3 cebule
    olej
    kostka grzybowa
Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, wodę olej i sól.Wyrabiamy ciasto, ma być wolne.Rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka.
  • 2. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i mielimy. Biały ser również mielimy. Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy do miękkości. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Gdy farsz jest gotowy układamy go łyżeczkami na wydrążonych kólkach i lepimy pierogi.
  • 3. Cebulę na omastę kroimy w kostkę smażymy na oliwie dodając kostkę grzybową. Smażymy do miękkości.

Porady

Pierogi można również podawać na przykład ze słoninką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować