To danie mogę jeść o każdej porze dnia… uwielbiam. Nie kłopotliwe wykonaniu, a ucieszą każde podniebienie.
40 min
Składniki:
Ciasto:
500 g (3 szklanki) mąki
250 ml (1 szklanka) ciepłej wody
1 jajko
Farsz:
750 g ziemniaków
2 drobno posiekane cebule
1 łyżka masła
250 g białego sera (tłustego)
sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
tłuszcz
2 cebule posiekane.
Pierogi ruskie z prażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować farsz: ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozgnieść na puree.
Przestudzić. Drobno posiekaną cebule zeszklić na maśle. Twaróg rozgnieść w prasce. Wymieszać z ziemniakami i cebulą- doprawiamy według uznania solą i pieprzem.
Robimy ciasto. Wyspać mąkę dodać jajko i stopniowo dodajemy wodę żeby ciasto nie było za mokrę. Wyrobić jednolite ciasto. Następnie rozwałkowujemy cienko. Wykrawamy koła na środek układamy farsz i zlepiamy brzegi.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gdy woda będzie wrzeć - wrzucać pierogi. Bardzo delikatnie przemieszać od dna drewnianą łyżką, żeby nie przyklejały się do dna. Pierogi wrzucać do wrzątku stopniowo żeby nie sklejały się między sobą. Czekamy aż pierogi wypłyną.
Na tłuszczu zeszklić dwie cebule. Gotowe odcedzone pierogi podawać ze zeszkloną cebulką.
Komentarze