Pierogi ruskie z prażoną cebulką

4.5 (160 ocen)

  • 40 min

To danie mogę jeść o każdej porze dnia… uwielbiam. Nie kłopotliwe wykonaniu, a ucieszą każde podniebienie.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g (3 szklanki) mąki
    250 ml (1 szklanka) ciepłej wody
    1 jajko
    Farsz:
    750 g ziemniaków
    2 drobno posiekane cebule
    1 łyżka masła
    250 g białego sera (tłustego)
    sól i pieprz do smaku
    dodatkowo:
    tłuszcz
    2 cebule posiekane.
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie z prażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  •  Pierogi ruskie z prażoną cebulka. 1. Przygotować farsz: ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozgnieść na puree.
    Przestudzić. Drobno posiekaną cebule zeszklić na maśle. Twaróg rozgnieść w prasce. Wymieszać z ziemniakami i cebulą- doprawiamy według uznania solą i pieprzem.
    Robimy ciasto. Wyspać mąkę dodać jajko i stopniowo dodajemy wodę żeby ciasto nie było za mokrę. Wyrobić jednolite ciasto. Następnie rozwałkowujemy cienko. Wykrawamy koła na środek układamy farsz i zlepiamy brzegi.
    W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gdy woda będzie wrzeć - wrzucać pierogi. Bardzo delikatnie przemieszać od dna drewnianą łyżką, żeby nie przyklejały się do dna. Pierogi wrzucać do wrzątku stopniowo żeby nie sklejały się między sobą. Czekamy aż pierogi wypłyną.
    Na tłuszczu zeszklić dwie cebule. Gotowe odcedzone pierogi podawać ze zeszkloną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować