BABCINE PIEROGI RUSKIE

  • wyświetlono: 1072 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Moja babcia do przygotowywania pierogów zawsze używała smalcu do podsmażenia cebulki do farszu a także do omasty. Oj ten smak jest nieporównywalny i bardzo wspominany z dziecięcych lat.

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 4 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki
ok.1 szklanki ciepłej wody
olej 3 łyżki
sól

Farsz:
ziemniaki 5 sztuk średnich
twaróg 250 g
cebula 1 szt
sól
pieprz - u mnie sporo
1 - 2 łyżki smalcu do podsmażenia cebulki

omasta:
cebulka i 2 - 3 łyżki smalcu

Sposób przygotowania przepisu:

BABCINE PIEROGI RUSKIE

  • 1. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na smalcu i przełożyć do wysokiego naczynia w którym znajduje się zmielony twaróg, ugotowane i zmielone ziemniaki, sól oraz sporo pieprzu i całość dokładnie wymieszać.

    Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać kółka. Na środek każdego kółka nakładać farsz i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 2 minuty.

    Gotowe pierogi omaścić omastą z pokrojonego i podsmażonego boczku oraz cebulki na smalcu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilpierogiszkola_babcimama_mnie_nauczylacebulaboczeksmalecziemniakipierogi_ruskieser_bialy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi ruskie

Dodane przez: Ola1984

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie zna każdy, ale każdy...

Pierogi ruskie.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pierogi ruskie

Przepis na pierogi ruskie zna chyba...

Pierogi ruskie

Dodane przez: hercik17

Pierogi ruskie

Podstawą dobrych pierogów jest:...

ruskie pierogi

Dodane przez: ewelinka120478

Ruskie pierogi

Pierogi nauczyła mnie robić babcia...

image-0cfpi6p

Dodane przez: poezjasmaku

PIEROGI RUSKIE

PIEROGI Z CUBULKĄ I SMAŻONYM BOCZKIEM...

Pierogi ruskie

Dodane przez: luna19

Pierogi ruskie

najpospolitsze z pierogów