Pierogi beskidzkie z sosem żurawinowym

4.5 (176 ocen)

  • 40 min

Lepić pierogi nauczyła mnie babcia, jednak ten przepis na pierogi jest całkowicie mojego autorstwa. Już dwa lata gościły u nas na Wigilijnym stole.

  • 40 min

Składniki:

  • CIASTO
    40dag mąki
    około szklanka wody
    1 jajko
    łyżeczka soli
    łyżka oleju

    FARSZ
    średnia czerwona cebula
    woreczek kaszy gryczanej
    20 dag oscypka (ewentualnie sera żółtego wędzonego lub innego)
    sól, pieprz, papryka słodka mielona, suszona natka pietruszki

    SOS
    250g świeżych żurawin
    8 łyżek cukru
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi beskidzkie z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie farszu:

    Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo (około 8min). Cebulkę szklimy na oleju, dodajemy do niej podgotowaną kaszę i razem podsmażamy około 10 min. Doprawiamy dość sporą ilością przypraw wedle uznania. Oscypek ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do farszu, dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Przygotowanie sosu:

    Żurawiny myjemy i przekładamy do wysokiego garnka (owoce będą pękać), zasypujemy cukrem i podlewamy wodą. Gotujemy, aż owoce popękają i zrobi się coś w rodzaju żurawinowego kisielu. Gotowy sos przekładamy do słoiczka, studzimy (wtedy sos ładnie gęstnieje). Można przechowywać w lodówce około miesiąca.
  • 3. Przygotowanie ciasta:

    Mąkę wysypujemy na stolnicę, posypujemy solą i polewamy łyżką oleju. Robimy dołeczek na środku i wbijamy w niego jajko. Zagniatamy ciasto podlewając po troszkę wodą. W razie potrzeby można podsypać mąką.
  • Pierogi beskidzkie z sosem żurawinowym 4. Wykonanie:

    Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wycinamy koła, nakładamy na nie porcje farszu i kleimy pierogi. Pierogi gotujemy około 1,5 min w osolonej wodzie. Ostudzone pierogi podpiekamy na oleju aż zyskają złoty kolor.

    Podajemy z sosem żurawinowym.

Porady

Sos z żurawin można wykonać w sezonie i zapasteryzować w słoiczkach. Jeżeli jest akurat po sezonie można kupić gotowy w sklepie. Ma on konsystencję konfitury i piękny czerwony kolor. Jest nieodłącznym składnikiem dania:-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Oscypek Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować