Pieczeń drobiowa z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Surowe mięso z udek oddzielić od kości i skóry. Przepuszczamy przez maszynkę. Cebulkę drobno siekamy i smażymy na oleju. Dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy. Dodajemy bułkę tartą, jajko i wyrabiamy mięso. Następnie dodajemy wcześniej namoczoną żurawinę. Mieszamy.
2.Tak wyrobione mięso wkładamy do natłuszczonej foremki.
3.Układamy na wierzch skórki wcześniej ściągnięte i smarujemy glazurką, która powstała z wymieszanych składników wyżej podanych. Układamy na wierzch suszoną zurawnę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st. i pieczemy 45 minut po czym ustawiamy na zapiekanie z góry lub funkcję grill i pieczemy jeszcze 5-10 minut do zrumienienia skórki.
4.Pieczeń puści sok i tłuszcz. Będzie go sporo. Po upieczeniu odlewamy sos i odstawiamy na kilka minut. Smacznego !
5.Żurawinę ze słoika przekładamy do rondelka i podlewamy wodą i miodem. Ścieramy skórkę z cytryny, mieszamy i na minimalnym ogniu gotujemy sos do wyparowania wody i zgęstnienia sosu.
6.Gotowy sos podajemy w salaterce lub bezpośrednio na pieczeni.
Komentarze